Piernikowa panna cotta

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Ja pierniczę jak mocno piernikowy jest ten deser. Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii, ja prezentuję ją w wersji z mega intensywnym smakiem prawdziwych pierników. Głęboki smak i aromat to zasługa legendarnego, niepodrabialnego ciasta wyrabianego ręcznie z mąki, wody, mleka, miodu i przypraw w odpowiednich proporcjach, wypiekanego w piecu w określonej temperaturze.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300ml śmietany 30%
    250ml mleka
    1 laska wanilii
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki zimnego mleka

    Galaretka piernikowo-kawowa
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczka żelatyny + 2 łyżeczki zimnej wody
    120 ml wrzątku
    80g pierników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Panna cotta

Piernikowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać zimnym mlekiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
  • 2. Do garnka wlać mleko, śmietanę, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, przyprawę do piernika, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki.
  • 3. Galaretka piernikowo-kawowa:
    Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Kawę zalać wrzątkiem, dodać przyprawę do piernika, cukier, napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia, a następnie wylać do pucharków i wstawić ponownie do lodówki.
  • 4. Pierniki pokruszyć, ułożyć warstwie na galaretki i udekorować połówką piernika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować