Ciasto: proporcje na blaszkę 40x24 cm
3 szklanki mąki tortowej
5 całych jaj
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
1,5 łyżeczki sody, cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie miksować do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Przelać do blaszki i piec około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. Dla pewności sprawdzić patyczkiem czy aby napewno ciasto się upiekło.
Ciasto pozostawić do wystudzenia. Nastepnie przekroić na 3 blaty.
Banany pokroić wzdłuż na pół. Ananasy dobrze odcedzić na sitku. Galaretkę rozpuścić w 1200 ml gorącej wody. Pozostawić do stężenia.
Masa straciatella:
800 ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
100 gram gorzkiej czekolady startej na grubych oczkach
2,5 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki gorącej wody
Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, po czym odstawiamy do wystygięcia do temperatury pokojowej. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i miksujemy krótką chwilkę. Do ostudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżeczki bitej śmietany, mieszamy i wlewamy ją do ubitej smietany i szybko miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie wsypujemy startą czekoladę, mieszamy delikatnie łyżką.
Ponadto:
tabliczka mlecznej czekolady
tabliczka białej czekolady
Każdą czekoladę z osobna rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Ciasto piernikowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na pierwszy blat ciasta układamy pasek bananów i 2 paski ananasów i tak na zmianę. Zalewamy to tężejącą galaretką. Pozostawiamy do dokładnego stężenia i przykrywamy drugim blatem ciasta. Na to wylewamy masę straciatella. Po czym przykrywamy trzecim blatem ciasta. Na to robimy pałką od miksera kleksy z białej i mlecznej czekolady. Odstawiamy do lodówki do dokładnego schłodzenia.
Komentarze