Ciasto piernikowa fantazja

4.5 (188 ocen)

Pyszny, fantazyjny i pięknie wyglądający piernik

Składniki:

  • Ciasto: proporcje na blaszkę 40x24 cm
    3 szklanki mąki tortowej
    5 całych jaj
    3/4 szklanki mleka
    3/4 szklanki oleju
    1 szklanka cukru
    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
    1,5 łyżeczki sody, cynamonu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie miksować do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Przelać do blaszki i piec około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. Dla pewności sprawdzić patyczkiem czy aby napewno ciasto się upiekło.
    Ciasto pozostawić do wystudzenia. Nastepnie przekroić na 3 blaty.

    Ponadto:
    4-5 bananów
    puszka anansów pokrojonych w kostkę
    3 galaretki cytrynowe

    Banany pokroić wzdłuż na pół. Ananasy dobrze odcedzić na sitku. Galaretkę rozpuścić w 1200 ml gorącej wody. Pozostawić do stężenia.

    Masa straciatella:
    800 ml śmietanki kremówki 30%
    4 łyżki cukru pudru
    100 gram gorzkiej czekolady startej na grubych oczkach
    2,5 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki gorącej wody

    Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, po czym odstawiamy do wystygięcia do temperatury pokojowej. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i miksujemy krótką chwilkę. Do ostudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżeczki bitej śmietany, mieszamy i wlewamy ją do ubitej smietany i szybko miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie wsypujemy startą czekoladę, mieszamy delikatnie łyżką.
    Ponadto:
    tabliczka mlecznej czekolady
    tabliczka białej czekolady
    Każdą czekoladę z osobna rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto piernikowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na pierwszy blat ciasta układamy pasek bananów i 2 paski ananasów i tak na zmianę. Zalewamy to tężejącą galaretką. Pozostawiamy do dokładnego stężenia i przykrywamy drugim blatem ciasta. Na to wylewamy masę straciatella. Po czym przykrywamy trzecim blatem ciasta. Na to robimy pałką od miksera kleksy z białej i mlecznej czekolady. Odstawiamy do lodówki do dokładnego schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować