REKLAMA

Piernikowa ciuchcia

wyświetlono: 2728 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 1

Pociąg z piernika sprawi prawdziwą radość małemu miłośnikowi pociągów, a pomieszczenie, w którym będzie ustawiony wypełni pięknym korzennym zapachem.

opublikowany: 10.09.2012
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • mąka pszenna - 600 g
    margaryna - 250 g
    sztuczny miód - 160 g
    cukier - 200 g
    soda oczyszczona - 1 ½ łyżeczki
    przyprawa do pierników - 1 op.
    kakao - 2 łyżeczki
    LUKIER:
    białko - 1 szt.
    cukier puder - 2 szk.
Ocena:

(średnia 5 z 163 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Zacznij od przygotowania szablonu z grubej tektury. Ja szablon wydrukowałam z fińskiej strony internetowej pewnej marki artykułów spożywczych, który możesz wydrukować stąd:
    http://kampanja.flora.fi/2010/#/train/
    Następnie przygotuj ciasto.
  • Piernikowa ciuchcia 2. W rondelku roztop margarynę i miód, dodaj cukier i mieszaj, aż on się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia. Do miski włóż przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników, dodaj przestudzona zawartość rondelka i bardzo dokładnie zmiksuj na gładką masę. Gdyby masa okazała się zbyt gęsta dodaj dodatkową łyżkę płynnego miodu i zmiksuj. Ciasto rozwałkuj do grubości około 5 mm i wycinaj ostrym nożem poszczególne elementy pociągu według szablonu. Najlepiej jest to zrobić bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, aby uniknąć uszkodzenia elementów w czasie ich przenoszenia.
  • Piernikowa ciuchcia 3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180*C około 12 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, z wyjątkiem elementu przeznaczonego na dach lokomotywy, który jeszcze ciepły ułóż na kubku lub szklance i pozostaw do ostygnięcia. W ten sposób uzyskasz wypukły kształt daszku.
  • 4. Poszczególne elementy pociągu ozdabiaj i sklejaj bardzo gęstym lukrem.
  • 5. Białko utrzyj dodając partiami cukier puder na gęsty i jednolity lukier. Możesz to zrobić mikserem z końcówką do ucierania lub ucierając łyżką. Jeśli w trakcie dekorowania lukier zbyt mocno zgęstnieje możesz dodać kilka kropli wody i bardzo dokładnie wymieszać.
  • 6. Jeśli na dłużej przerywasz pracę, np. do następnego dnia, pojemnik z lukrem zawiń w folię spożywczą i zostaw w chłodnym miejscu.
  • 7. Do dekorowania i sklejania możesz wykorzystać rożek wykonany z papieru do pieczenia, rękaw cukierniczy, strzykawkę lub inny wygodny dla Ciebie sposób.
  • 8. Gotową ciuchcię z wagonikami ustaw z dala od źródła wilgoci. Bardzo dobrym miejscem są okolice kominka lub grzejnika. Wagoniki wypełnij ulubionymi smakołykami osoby, dla której pociąg jest przeznaczony. Mogą to być drobne ciasteczka, pierniczki, bakalie, suszone jabłka czy inne przysmaki.

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Porady

*Mój pociąg od początku przeznaczony był wyłącznie do dekoracji i zabawy. Wystarczy tylko margarynę zamienić masłem, a miód sztuczny prawdziwym, a pociąg będzie można zjeść ze smakiem.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Bo-Bożena Bo-Bożena

Rolada piernikowa

Wilgotny, piernikowy biszkopt, orzechowy krem inspirowany kremem z batonika kinder bueno. /przepis/kinder-bueno-1

kategoria: Ciasta piernik rolada opublikowany: 06.11.2018 | wyświetlono: 1247 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Cukiereczek Cukiereczek

Tarta piernikowa

Taka tarta z pewnością osłodzi rodzinne świętowania, piernikowy krem wprost rozpływa się w ustach.

kategoria: piernik tarty Desery opublikowany: 18.11.2013 | wyświetlono: 2270 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 1
Dodane przez: danusia19671 danusia19671

Choinka piernikowa

W Święta nie może zabraknąć piernika w kształcie choinki.

kategoria: Ciasta piernik Desery choinki opublikowany: 30.09.2016 | wyświetlono: 2135 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE