Pierniko-babka pod gwiazdami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Piernik w trochę innym wydaniu bo pod gwiazdami z babką. Piernik jest miękki, delikatny, wilgotny. Polecam z domową polewą.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto na gwiazdę:

    250 g mąki pszennej

    250 g cukru pudru

    200 g masła

    1 cytryna

    50 g smalcu

    2 łyżki spirytusu

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    5 jaj wielkość M


    piernik:


    1/2 szklanki miodu

    1/2 szklanki cukru

    50 g masła

    1 łyżka smalcu

    1 szklanka mąki

    1/2 łyżeczki sody

    2 łyżki powideł śliwkowych

    1 łyżka kakao

    1 łyżka czubata przyprawy do piernika

    3 jaja wielkość M

    1/2 szklanki śmietany 36 %


    Polewa:


    50 g czekolady gorzkiej

    1/4 szklanki śmietany kremówki

    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Babki

Pierniko-babka pod gwiazdami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gwiazda:

    Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przekładam masło, smalec i ucieram z pudrem mikserem. Jak masa będzie puszysta dodaję stopniowo żółtka i dalej ucieram. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę otarta z cytryny, i sok z połowy cytryny, spirytus. Całość łączę mikserem. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Ubitą pianę dodaję do ciasta i mieszam już łyżką delikatnie. Formę keksówkę o wymiarach 11*23 cm smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170-175 stopni góra dół i piekę 50 minut. Po upieczeniu zostawiam ją na 10 minut w piekarniku i wyjmuję jeszcze ciepłą na deskę. Zostawiam do przestygnięcia. Babkę dobrze jest upiec dzień wcześniej


    Piernik:

    Na patelni rozpuszczam miód, cukier, masło i smalec, dodaję przyprawę do piernika. Wlewam śmietanę i zagotowuję. Odstawiam do przestygnięcia. Wbijam żółtka, mieszam, dodaję przesianą mąkę, sodę, kakao, powidła. Białka ubijam na sztywno i dodaję do ciasta, mieszam delikatnie.


    Ciasto babkowe kroję w 1 cm plastry. Gwiazdki wykrawam za pomocą foremki do pierników w każdym kawałku. Formę keksówkę smaruję, wysypuję bułką, wylewam na jej spód 1/4 ciasta piernikowego, układam gwiazdki złączone razem, wylewam ciasto po bokach, i na wierzchu. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 175 stopni i piekę 55 minut. PO wyjęciu z piekarnika wyjmuję jeszcze ciepły piernik na deskę do ostudzenia.


    Polewa:


    Do rondelka przekładam czekoladę połamaną, masło, śmietanę i rozpuszczam. Mieszam do połączenia się składników. Polewę odstawiam na 5 minut aż lekko zgęstnieje i smaruję nią piernik. Dekoruję gwiazdkami z ciasta babkowego.

    Resztę ciasta babkowego jak nie zostanie zjedzone suszę i robię z niego bajaderki, albo dodaję do masy makowej na makowiec.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować