Pierniki lukrowane, świąteczne korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.300 g miodu podgrzewać z masłem na wolnym ogniu stale mieszając, aż do rozpuszczenia masła. Ostudzić.
2.Dodać mąkę, przyprawę do pierników oraz 1 łyżeczkę sody rozpuszczonej w 3 łyżkach miodu.
3.Wyrobić ciasto, odstawić do chłodziarki- mocno schłodzić ( u mnie 24h)
4.Ciasto rozwałkować na ok 3-5 mm grubości i foremkami wykrawać pierniczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach, gdyż rosną i mogą się posklejać. Piec ok 10-12 min w 180 C w nagrzanym piekarniku.
5.LUKIER:
do cukru dodać sok z cytryny i wodę i miksować ok 5-10 min lub ucierać pałką.
6.aby zrobić RÓŻOWY lukier dodałam trochę soku z malin
ŻÓŁTY- kurkumy
ZIELONY sok ze szpinaku- ja dałam barwnik zielony
SELEDYNOWY galaretkę agrestową
BRĄZOWY kakao
TURKUSOWY niebieski i zielony barwnik ( miał być żółty a wyszedł turkusowy:))
7.Lukrowanie zacząć od zrobienia pisakiem obrysu- kontury, a jak wyschnie( ok 5 min) dopiero można lukrować.
Porady
gdyby pierniczki się postykały ze sobą to lepiej jest je oddzielać na gorącą- od razu zanim zrobią się twarde
Lukrować na wystudzonych pierniczkach:)
Komentarze