Pierniki korzenne.

4.51 (150 ocen)

  • 4 godz.

Ja piekę je tradycyjnie na święta, ale jak ktoś ma ochotę na nie w ciągu roku to śmiało można piec. O każdej porze roku smakują wspaniale :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1/2 szkl. cukru
    0,5 kg mąki
    2 jajka
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
    2 łyżki miodu
    0,5 kostki margaryny
    1 łyżka kawy zbożowej
    1/2 szkl. wody przegotowanej
    500 g cukru pudru
    1 paczuszka kolorowej posypki



Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniki korzenne. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karmel 1. Cukier wsypać do garnka i podgrzewać go aż się z karmelizuje. Mieszamy by się nie przypalił.
  • karmel z kawą, miodem i margaryną 2. Kawę sparzyć w 1/4 szkl. wody. Dodać do karmelu razem z margaryną i miodem. Wymieszać i zagotować. Ostudzić.
  • mąka z karmelem i resztą 3. Mąkę wsypać do miski, dodać przyprawę do piernika i sodę. Dodać wystudzony karmel i jajko.
  • ciasto 4. Wyrobić ciasto.
  • ciasto w foli 5. Ciasto włożyć w folię i na 3 godzinki włożyć do lodówki.
  • wycinamy 6. Następnie rozwałkować na pół centymetra i foremkami wycinać wzory pierniczków. (ja miałam pomocnika ;) )
  • upieczone 7. Ułożyć na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Piekarnik nagrzać do 180-220 stopni.
  • gotowe pierniki 8. Z cukru pudru i reszty wody urobić lukier i smarować nim pierniki. Posypać posypką.

Porady

Pierniczki pieczemy2-3 tygodnie przed świętami. Im są starsze tym lepsze. Najlepiej przechowywać je w metalowej puszce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować