Pierniki jaglane z nutką powideł śliwkowych i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do pierników przesiać do miski czy na stolnicę. Po środku zrobić zagłębienie, w które należy wlać miód. Lekko wymieszać z mąką. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto, aż będzie jednolite.
Ciasto schłodzić ok. 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkować je na grubość ok. 0.5mm. Następnie wykrawać pierniczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 8-10 minut.
Po upieczeniu ciastka ostudzić, a następnie wierzch posmarować powidłami śliwkowymi.
Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli czekoladę przełożyć do miski, a następnie wstawić ją do garnka z wodą podgrzewanego na małym ogniu). W razie potrzeby, gdyby czekolada była zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka.
Czekoladę żyć od razu do dekoracji. Pierniczki maczać wierzchnią stroną w rozpuszczonej czekoladzie a następnie odkładać je by czekolada mogła zastygnąć.
Gotowe ciastka przełożyć do szczelnego pojemnika. Po ok. 2-3 dniach powinny zrobić się miękkie.
Porady
Podane składniki mogą wystąpić w wersji glutenowej/pszenicznej, dlatego proszę o dokładne czytanie etykiet podczas zakupów np. czekolady.
Komentarze