Pierniki długodojrzewające

4.5 (150 ocen)

  • 2 godz.

Pierniczki te co roku od 8 lat przygotowuję z moim 10-letnim synem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5 litra prawdziwego miodu
    1,5 szklanki cukru
    kostkę miękkiego masła
    2 jajka
    3 łyżeczki sody
    1/2 szklanki mleka
    3 torebki przyprawy piernikowej
    3 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Pierniki długodojrzewające - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cukier i masło powoli podgrzewać, aż jednolitej masy, następnie studzimy mieszając aby wszystkie składniki się rozpuściły.
  • 2. Do misy wsypujemy mąkę, wbijamy jajka oraz wsypujemy przyprawę do piernika. Następnie dodajemy sodę rozpuszczona w mleku oraz miodową mieszankę. Wszystkie składniki starannie ze sobą mieszamy. Ciasto przekładamy do emaliowanego gara i umieszczamy w chłodnym miejscu na co najmniej 3 tygodnie.
  • 3. Po długiej przerwie przypominamy sobie o nim i zaczynamy działać.
  • 4. Rozwałkowujemy je na lekko oprószonej mąką stolnicy na około 5 mm. Wycinamy pożądane wzory i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 8-10 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu możemy je przystroić lukrem bądź według uznania. Ja w ogóle nie przystrajam bo wolimy takie. Gotowe pierniczki przekładamy do szczelnego pojemniku na 10-14 dni, aż zmiękną.

Porady

Można przyspieszyć ten proces wkładając do pojemnika ćwiartki jabłka bądź polewamy je delikatnie wodą i wkładamy na około 30 sekund do mikrofali.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować