Pierniki ciasteczka lukrowane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Święta Bożego Narodzenia bez pierników sobie nie wyobrażamy, ale chyba bardziej nam smakują, jak je fantazyjnie poozdabiamy. W przepisach można wybierać i za pieczenie kruchych ciasteczek się zabierać. Ja po swojemu ciasto na pierniczki przygotowałam i lukrem na bazie białek poozdabiałam. Nie jest mistrzynią dekorowania, ale dzieciom się podobały i też smakowały. Jak widzicie, są też literki piernikowe, takie nietypowe, np.: B – babcia dostanie, A – Agnieszce damy, a S – dla cioci schowamy.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 jajo L,
    1 żółtko,
    130 g miodu lipowego,
    150 g masła,
    12o g cukru pudru,
    suche składniki:

    400 g mąki tortowej extra + 50 g,
    50 g kakao,
    8 g sody,
    ½ płaskiej łyżeczki soli,
    20 g przypraw korzennych
    ponadtto:

    cukier puder,
    opcjonalnie 2 białka,
    koraliki do ozdoby,
    barwnik spożywczy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Ciastka

Pierniki ciasteczka lukrowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierniki ciasteczka lukrowane 1. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.

    Mieszamy suche składniki: mąkę, sól, przyprawy korzenne, kakao i sodę.

    W dużej misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajko, żółtko, miód, dolewamy masła i wsypujemy cukier puder.

    Przesiewamy wszystkie suche składniki i zagniatamy ciasto. Rolujemy wałek, dzielimy na 3 części i zawijamy, każdy oddzielnie, folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Ciasto (porcjami) wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm.

    Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

    Piekarnik rozgrzewamy na 175 – 180°C. Przy pomocy foremek wycinamy pierniki.

    Rada: jeśli ciasto przykleja się do papieru, można delikatnie oprószyć mąką.

    Pieczemy ok. 10 min, na środkowej półce, pozostawiamy do wystudzenia.

    Pierniczki można ozdobić lukrem.
  • Pierniki ciasteczka lukrowane 2. Z cukru pudru. Do cukru pudru wlewamy niewielką ilość gorącej, przegotowanej wody, mieszamy do uzyskania, gładkie, gęstej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy cukru lub wody.

    Na bazie białek. Proporcje 1 szklanka cukru pudru na 1 białko. Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest za gęste można dodać kilka kropel soku z cytryny.

    Lukier przekładamy do szprycy i tworzymy dowolne wzory. Ozdabiamy perełkami, zanim lukier przestygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować