Piernik żytni razowy

4.5 (174 ocen)

Przepyszny, wilgotny piernik. Można go upiec kilka dni przed Świętami, bo im dłużej leży, tym jest lepszy.

Składniki:

  • 250 g mąki żytniej razowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    200 g miodu gryczanego
    1/2 szkl. cukru
    50 g masła
    3 jajka
    garść orzechów włoskich + kilka orzechów do przybrania
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    ulubiony dżem do przełożenia
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik żytni razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą, rozdrobnionymi orzechami i przyprawą do piernika
  • 2. Masło rozpuść i odstaw do ostudzenia
  • 3. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę
  • 4. Dodaj miód wymieszany z masłem.
  • 5. Dodaj sypkie składniki
  • 6. Zmiksuj. Piecz ok 50 min w 180 stopniach
  • 7. Piernik wystudź, przekrój i posmaruj dżemem. Polej polewą i posyp orzechami.

Porady

Piernik doskonale smakuje po 4-5 dniach. Przechowuj piernik zawinięty w papier np do pieczenia i owinięty w folię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować