Piernik żytni razowy

  • wyświetlono: 1302 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepyszny, wilgotny piernik. Można go upiec kilka dni przed Świętami, bo im dłużej leży, tym jest lepszy.

Składniki

250 g mąki żytniej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g miodu gryczanego
1/2 szkl. cukru
50 g masła
3 jajka
garść orzechów włoskich + kilka orzechów do przybrania
3 łyżeczki przyprawy do piernika
ulubiony dżem do przełożenia
polewa czekoladowa

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik żytni razowy

  • 1. Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą, rozdrobnionymi orzechami i przyprawą do piernika
  • 2. Masło rozpuść i odstaw do ostudzenia
  • 3. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę
  • 4. Dodaj miód wymieszany z masłem.
  • 5. Dodaj sypkie składniki
  • 6. Zmiksuj. Piecz ok 50 min w 180 stopniach
  • 7. Piernik wystudź, przekrój i posmaruj dżemem. Polej polewą i posyp orzechami.

Porady

Piernik doskonale smakuje po 4-5 dniach. Przechowuj piernik zawinięty w papier np do pieczenia i owinięty w folię.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakipiernikdanie świąteczneboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

image-29pync5

Dodane przez: bozena58

Pierniczki

Świąteczne pierniczki można już...

pierniczki

Dodane przez: goshia

Pierniczki

Co to by była za święta bez pierniczków?...

pierniczki

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Pierniczki

Ciasto jest dojrzewające , przez...

Piernik

Dodane przez: bogusia82

Piernik

Bardzo szybki piernik , jest łatwy...

piernik

Dodane przez: agusiaczek81

Piernik

Przepis znalazłam w gazetce i troszkę...

Pierniczki

Dodane przez: bogusia82

Pierniczki

Takie pierniki piekę zawsze na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE