Ziemniaki ½ kg
Mąka ½ kg
Miód ½ litra
Cukier 30 dag
Margaryna ½ kostki
Jajka 3 szt.
Kakao 2 łyżki
Cynamon 2 łyżki
Migdały i orzechy pokruszone
Soda oczyszczona 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika 2 łyżeczki
Piernik ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować, ostudzić i zmielić. Miód roztopić z cukrem i margaryną, odstawić do wystygnięcia. Do masy miodowej dodać jajka, kakao, bakalie, cynamon i wymieszać. Do ziemniaków dodać mąkę, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i delikatnie wymieszać. W masie ziemniaczanej zrobić dołek i powoli wlewać masę miodową. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Smacznego.
Komentarze