Piernik ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Piernik, który długo zachowuje swoją świeżość, a śliwki są dopełnieniem smaku.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Porcja na dwie duże keksówki, lub trzy małe tradycyjne
    Składniki:
    • 1 kostka margaryny
    • 1 szklanka cukru
    • 5 jajek
    • 4 szklanki mąki
    • 2 szklanki mleka
    • 2 łyżki kakao
    • Przyprawa do piernika
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżeczka sody
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 duży słoik śliwek z zalewy (ok. 10-15 sztuk)
    • 80g rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodajemy połowę mąki oraz wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem śliwek.
  • 2. Gdy wszystkie składniki dostatecznie połączą się ze sobą wsypujemy resztę mąki. Ciasto ma mieć konsystencję gęstego budyniu i powinno być nieco ciągniste.
  • 3. Połowę masy wykładamy do wyłożonych papierem foremek. Śliwki kroimy na kilka części (nie za drobno) i równomiernie układamy na piernikową masę wraz z rodzynkami.
  • 4. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta i pieczemy w temp. 160C, przez ok. 50 minut i pozostawiamy na dodatkowe 5-10 minut w wyłączonym piekarniku.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.53 (247 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Knedle ze śliwkami

To może cię zainteresować