piernik ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten piernik upiekłam w wersji odwróconej. Na dno foremki ułożyłam śliwki i zalałam ciastem. Dzięki temu owoce pozostały soczyste i nie było efektu opadania na dno ciasta. Ciasto upiekło się z dużą górką, ale zaraz po wyjęciu z piekarnika odwróciłam ja do góry dnem, dzięki temu górka się spłaszczyła.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *tortownica 21 cm
    Składniki:
    10 dość dużych śliwek
    3 jajka
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    125 g masła lub margaryny
    4 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody
    1 szklanka mleka
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    do dekoracji
    3 kostki czekolady
    1 łyżka mleka
    1 łyżka płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ze śliwkami Piernik Desery

Piernik ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, masło, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i zmiksować na jednolite ciasto. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki podzielić na połówki, wyjąć pestki i ułożyć na dnie foremki skórką do góry dość ciasno. Zalać ciastem. Piec około 50 minut w 180*C. Wystudzić. Czekoladę rozpuścić w gorącym mleku i polać ciasto. Posypać migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować