PIERNIK Z ZIELONYM LUKREM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Aromatyczne i wilgotne ciasto z oryginalną polewą. Nawet po tygodniu nadal jest świeże i apetyczne, a to dzięki dżemowi

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki :

    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    1/2 kostki margaryny
    2 jajka
    1 słoiczek dowolnego dżemu
    1 łyżka kakao
    1 opakowanie przyprawy do pierników
    3 łyżeczki sody

    Dodatki na lukier :

    15 dag cukru pudru
    przegotowana, ostudzona woda
    zielony barwnik spożywczy

Piernik z zielonym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PIERNIK Z ZIELONYM LUKREM 1. Jajka, cukier i margarynę utrzeć. W drugiej misce wymieszać mąkę, przyprawę, sodę i kakao. Do utartej masy dodawać na przemian sypkie składniki, mleko i dżem. Ciasto dokładnie utrzeć. Wylać na podłużną blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec w temp. 180 st. - 200 st. około 50 minut. Cukier puder dokładnie wymieszać drewnianą pałką z taką ilością wody, aż powstanie gęsty, błyszczący lukier. Podczas ucierania dodać kilka kropli barwnika. Ostudzony piernik polać zielonym lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy