Piernik z winem i polewą

5 (156 ocen)

Piernik z dodatkiem słodkiego wina, który jest aromatyczny i miękki. Pokryty czekoladową galaretką o ciekawym, owocowym posmaku wina.

Składniki:

  • 3 jajka
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki miodu
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki kakao ciemnego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1/2 szklanki słodkiego wina

    POLEWA:

    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki słodkiego wina
    1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżka wody
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Wina

Piernik z winem i polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1hi3jef 1. Mąkę przesiać z kakao, spulchniaczami i przyprawą do piernika. Wymieszać i odstawić. Jajka utrzeć z cukrem i w trakcie miksowania dodać płynny miód. Można go podgrzać do uzyskania płynu, jeśli jest w formie stałej. Następnie wlać cienkim strumykiem olej. Wsypać suche składniki i wymieszać, wlewając na końcu wino. Jednolitą masę przelać do małej keksówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 50 min. Odstawić do wystudzenia.
  • image-14nlove 2. Przygotować polewę zalewając żelatynę zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier, kakao umieścić w garnuszku i zalać winem. Wymieszać z winem i kiedy się zagotuje zestawić z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Polewę wystudzić i jeszcze płynną polać po pierniku. Oprószyć dekoracjami cukierniczymi. Po zastygnięciu polewy można kroić piernik na plastry. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kasza Wino

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować