Piernik z serem

0 (0 ocen)

bardzo smakowite połączenie

Składniki:

  • CIASTO PIERNIKOWE

    2 jajka
    0,5 szklanki cukru
    3 łyżki miodu
    0,5 szklanki oleju
    1 szklanka mąki pszennej
    0,5 szklanki piwa Karmi
    2 łyżki powideł śliwkowych
    2 łyżki ciemnego kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 opakowanie przyprawy do piernika

    MASA SEROWA

    0,5 kilograma sera twarogowego śmietankowego
    0,5 szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy (proszek)
    2 jajka
    1 szklanka śmietanki 30 %

    POLEWA

    0,5 szklanki cukru
    1/3 szklanki wody
    3 łyżki kakao
    0,5 szklanki śmietanki 30 %
    2 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki zimnej wody

    wiórki kokosowe do ozdoby
    siekane orzechy do ozdoby

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Piernik Desery

Piernik z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO PIERNIKOWE

    W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę oraz przyprawę do piernika. W drugiej misce wymieszać jajka, miód, olej, piwo oraz powidła. Następnie wymieszane składniki suche dodać do składników mokrych i dokładnie razem połączyć ze sobą.

    MASA SEROWA

    Ser wymieszać z cukrem, proszkiem budyniowym i żółtkami. Białka ubić na pianę. Śmietankę ubić na sztywno. Ubite białka i śmietankę dodać do masy serowej i najlepiej drewnianą łyżką dobrze wszystko razem wymieszać.

    Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piernikowe podzielić na 3 części a masę serową na dwie części. Do formy wlać najpierw jedną część ciasta piernikowego, na to delikatnie jedną część masy serowej, na to znowu ciasto piernikowe, masa serowa i na wierzchu ciasto piernikowe. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 160 - 180 st C lub do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić i odwrócić do góry dnem. Zdjąć papier do pieczenia.

    POLEWA

    Żelatynę dobrze wymieszać w 1/4 szklance zimnej wody. Odstawić na chwile do napęcznienia. Cukier, wodę i kakao przełożyć do garnka i zagotować. Wyłączyć gaz. Dolać śmietankę i dobrze wymieszać. Przecedzić przez sitko, żeby nie było grudek. Następnie dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie razem wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Gdy polewa zacznie się ściągać polać nią ciasto. Na wierzchu posypać wiórkami kokosowymi oraz siekanymi orzechami. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować