Piernik z powidłami

4.5 (151 ocen)

Idealny piernik na nadchodzące swięta

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka płynnego miodu
    1 szklanka kawy z 1 łyżeczki suchej kawy
    3/4 szklanki oleju
    1 przyprawa do piernika
    1 łyżeczka sody
    dodatkowo:
    powidła śliwkowe
    10 dag polewy czekoladowej
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier i żółtka utrzeć do białości do utartych żółtek dodać miód, kawę oraz olej, wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą do piernika i sodą, wymieszać z płynnymi składnikami na koniec do ciasta dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto, piec w temp.180 st około 60 minut po upieczeniu wystudzić i przeciąć na dwa placki, następnie przełożyć je powidłami śliwkowymi, a po wierzchu polać rozpuszczoną polewą czekoladową.
    Piernik najlepiej smakuje po dwóch, trzech dniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Piernik z powidłami

To może cię zainteresować