Piernik z powidłami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

U nas świątecznie, choć nie za bardzo znamy się na wypiekach. Ale co, trzeba próbować...Ciasto proste i jakże bardzo smaczne. Do tego powidła własnej roboty...

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g masła
    100 g ksylitolu
    200 g miodu
    1/2 łyżeczki mielonych goździków
    1/2 łyżeczki mielonego jałowca
    1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
    1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    2 łyżeczki mielonego imbiru
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 jajka
    250 ml mleka
    250 g mąki
    5 łyżek kakao
    100 g gorzkiej czekolady
    50 g migdałów
    powidła ze śliwki
    Polewa:
    50 g masła
    60 ml amaretto
    50 ml śmietanki 36%
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kakao
    szczypta mielonego kardamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy z ksylitolem, miodem i przyprawami.
    Sodę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody.
    Rondelek zestawiamy z ognia, dodajemy jajka, mleko, sodę, przesianą przez sio mąką, kakao. Dokładnie mieszamy i łączymy z posiekaną czekoladą i migdałami.
    Masę dokładnie mieszamy i wylewamy do natłuszczonej formy (31x12 cm). Zapiekamy w temperaturze 170°C przez 45 min. Studzimy i przekrawamy na dwie warstwy.
    Każdą smarujemy powidłami.
    Polewa:
    Masło, kakao, amaretto, śmietankę, kardamon i cukier puder podgrzewamy i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy, tak by lekko się ścinała i polewamy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Piernik z powidłami

To może cię zainteresować