Piernik z Piwem

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Piernik jest bardzo smaczny. Można go upiec nawet dwa tygodnie wcześniej, ponieważ im dlużej poleży tym lepiej czuć jego korzenny smak. Z podanej porcji uzyskuje się dwa średniej wielkości pierniki.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto
    75 dag. maki
    35 dag. cukru trzcinowego (może być zwykły)
    15 dag. masła lub margaryny
    1 łyżeczka sody
    6 jajek
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    1 szkl. ciemnego piwa (karmi)
    35 dag. miodu
    bakalie : po garści żurawina, rodzynki, morele suszone, migdały, śliwki suszone, orzechy włoskie
    szczypta soli do białek
    Lukier
    cukier puder
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik z piwem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i miksować.
  • 2. Mąkę połączyć z sodą i przyprawą do piernika.
  • 3. Do utartego masła na przemian dodawać mąkę, piwo i płynny miód, cały czas ucierając. Do masy dodać bakalie.
  • 4. Z białek ubić sztywna pianę ze szczypta soli. Delikatnie wymieszać z ciastem.
  • 5. Ciasto przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i posypanych tarta bułką. Piec 1 godzinę i 15 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu polać lukrem (cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny).

Porady

Bakalie można zastąpić gotową mieszanką owoców kandyzowanych, im więcej bakali w pierniku tym lepiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować