Piernik z orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zawsze gości na moim świątecznym stole

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jaj
    1 przyprawa do piernika
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 szklanki mąki
    1/2 szklanki miodu prawdziwego
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    100 ml piwa
    10 dkg orzechów włoskich
    10 dkg masła
    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa biała i ciemna.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Piernik z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać piwo, dodać 2 łyżki cukru i miód , zagotować, wystudzić. Masło utrzeć z pozostałym cukrem i żółtkami na puszysto. Następnie dodać chłodnego piwa z miodem , proszek do pieczenia , mąkę, pokrojone orzechy, wymieszać. Białka ubić na puszysto, dodać do ciasta, wymieszać. Przygotować formę o wymiarach 11x29 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
piernik

To może cię zainteresować