Piernik z nadzieniem

4.5 (188 ocen)

  • 20 min

Boże Narodzenie bez piernika to nie święta :) Piernik jest prosty w wykonaniu, zawsze wychodzi i jest bardzo smaczny.

  • 20 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 i 1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    4 szklanki mąki
    2 szklanki mleka
    przyprawa do piernika
    4 łyżki miodu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody
    niepełna szklanka oleju
    Na krem:
    1/2 litra mleka
    5 łyżek kaszy mannej
    5 łyżek cukru
    3/4 kostki masła
    sok z połówki cytryny
    Dodatkowo:
    dżem wiśniowy niskosłodzony
    Polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mleko podgrzać i rozpuścić miód. Jajka z cukrem utrzeć do białości dodawać pomału mleko z miodem. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać do masy jajeczno miodowej i miksować do połączenia składników. Na sam koniec dodać olej i jeszcze raz wymiksować. Piec ok 45 min w temp. 180*C. Wystudzić.
    W tym czasie zrobić krem:
    Mleko zagotować dodać cukier i kaszę manną. Gotować aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie masło utrzeć i pomału dodawać kaszę manną i sok z cytryny, miksować do czasu aż wszystkie składniki dobrze się połączą a masa stanie się gładka.
    Gdy ciasto się upiecze i wystudzi przekroić go na dwa placki. Pierwszy placek wysmarować dżemem. Na dżem wyłożyć krem przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować