Piernik z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mleko podgrzać i rozpuścić miód. Jajka z cukrem utrzeć do białości dodawać pomału mleko z miodem. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać do masy jajeczno miodowej i miksować do połączenia składników. Na sam koniec dodać olej i jeszcze raz wymiksować. Piec ok 45 min w temp. 180*C. Wystudzić.
W tym czasie zrobić krem:
Mleko zagotować dodać cukier i kaszę manną. Gotować aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie masło utrzeć i pomału dodawać kaszę manną i sok z cytryny, miksować do czasu aż wszystkie składniki dobrze się połączą a masa stanie się gładka.
Gdy ciasto się upiecze i wystudzi przekroić go na dwa placki. Pierwszy placek wysmarować dżemem. Na dżem wyłożyć krem przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową. Smacznego
Komentarze