Piernik z musem ze świeżych pomarańczy

4.47 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Pachnące przyprawami korzennymi i cynamonem ciasto połączone z orzeźwiającym musem ze świeżych pomarańczy i polane delikatną mleczną czekoladą to ciekawa propozycja dla fanów piernika, której trzeba spróbować.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    125g masła
    1/2 szklanka cukru
    1/2 szklanka cukru brązowego
    2 łyżki miodu
    2 łyżki powideł śliwkowych
    4 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 jajka
    1 szklanka mleka
    2 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli

    Mus z pomarańczy:
    500g pomarańczy (waga po obraniu i filetowaniu)
    1 galaretka pomarańczowa
    1 szklanka soku z pomarańczy
    1 łyżeczka żelatyny

    Polewa:
    100g mlecznej czekolady
    3 łyżki mleka

    Dodatkowo:
    płatki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.47 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik z musem ze świeżych pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0rdiycj 1. Ciasto:
    W garnku rozpuścić masło, dodać cukry, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon, kakao i całość dokładnie wymieszać. Żółtka roztrzepać mikserem, dodać mleko i rozpuszczone masło z przyprawami. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i białka ubite ze szczyptą soli. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy gwiazdy o wymiarze 25cm wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50minut.
  • image-0dlhi1d 2. Mus pomarańczowy:
    Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować (pozbawić błonek), pokroić w kostkę, przełożyć do miski i zmiksować blenderem na mus.
  • image-0f35fvr 3. Sok zagotować wsypać żelatynę i galaretkę dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia. Następnie pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wlać do musu z pomarańczy i całość dokładnie wymieszać.
  • image-1k5aj9w 4. Polewa:
    Czekoladę połamać na kostki, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • image-11l3dt4 5. Wierzch ciasta i polać polewą, posmarować boki ciasta, a następnie wylać tężejący mus z pomarańczy. Wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie posypać płatkami czekoladowymi i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować