Piernik z musem jabłkowym o smaku karmelowym

4.5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Niesamowite- puszyste i wilgotne ciasto, proste w wykonaniu. Dodatek przypraw może sugerować nam piernik, ale nie ma tutaj miodu. Dodany jest do niego mus jabłkowy, ale nie jest wyczuwalny w smaku, więc to nie jabłecznik. Brązowy cukier sprawia, że ciasto ma posmak karmelowy..

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 200 g mąki
    200 g brązowego cukru
    200 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
    1/2 łyżeczki cynamonu
    3/4 szklanki musu jabłkowego
    2 jajka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik z musem jabłkowym o smaku karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ok. 1-2 jabłkka obrać, pokroić na plasterki, udusić do miękkości. Ostudzić. Przetrzeć przez sito o dużych oczkach lub zblenderować. Odmierzyć w szklance 3/4 jej wysokości. Miękkie masło utrzeć z brązowym cukrem. Dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i sól, zmiksować. Dodać mus jabłkowy, mąkę i jajka, jeszcze raz zmiksować. Przełożyć do formy keksowej o wymiarach 23x 12 cm. Piec 55- 60 minut w 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować