Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet laik kulinarny, poradzi sobie z jego przygotowaniem. A warto, piernik jest pyszny, idealny. Aromatyczny i wilgotny, długo zachowuje świeżość.
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Ciasto
3 dojrzałe banany
3 jajka
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
170 ml oleju
200 g miodu
2 garście żurawiny
2 garście rozdrobnionych orzechów włoskich
Piernik z musem bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany obierać ze skórki, pokroić w plastry, a następnie rozgnieć porządnie widelcem. Dodać do nich miód, olej i jajka, po czym miksować.
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Suche składniki dodać do mokrych w kilku porcjach - po każdej dokładnie zmiksować. Na koniec dodać bakalie i wymieszać. Ciasto przełożyć do długiej formy keksowej - moja miała 30 cm długości i 11 szerokości, i piec w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepła polewą. Udekorować według uznania.
Komentarze