Piernik z musem bananowym

5 (1 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet laik kulinarny, poradzi sobie z jego przygotowaniem. A warto, piernik jest pyszny, idealny. Aromatyczny i wilgotny, długo zachowuje świeżość.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    3 dojrzałe banany
    3 jajka
    300 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 czubata łyżka gorzkiego kakao
    170 ml oleju
    200 g miodu
    2 garście żurawiny
    2 garście rozdrobnionych orzechów włoskich

    Polewa
    1/4 kostki margaryny
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka

    Ozdoby cukrowe
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Mus

Piernik z musem bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany obierać ze skórki, pokroić w plastry, a następnie rozgnieć porządnie widelcem. Dodać do nich miód, olej i jajka, po czym miksować.
    Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Suche składniki dodać do mokrych w kilku porcjach - po każdej dokładnie zmiksować. Na koniec dodać bakalie i wymieszać. Ciasto przełożyć do długiej formy keksowej - moja miała 30 cm długości i 11 szerokości, i piec w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
    Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepła polewą. Udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Banany Orzechy Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować