Piernik z mieloną pomarańczą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Piernik z mieloną całą pomarańczą. Miękki, wilgotny, ładnie utrzymuje świeżość. Ma przyjemny pomarańczowy smak, bez posmaku goryczki ze skórki pomarańczy. Bardzo intensywnie pachnie podczas pieczenia (po ostygnięciu łagodnieje).

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • porcja na 1 keksówkę:
    1 duże jajko
    200 g cukru
    100 g miodu
    250 g mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka sody
    1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
    1 pomarańcza (po zmieleniu ok. 3/4 szkl.)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Ciasto

Piernik z mieloną pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańczę dobrze umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, gotować ok. 15 minut. Odlać wodę, zalać nową wodą, doprowadzić do wrzenia, odstawić do wystudzenia w wodzie. Pokroić ze skórką na kawałki, zmiksować blenderem.
    Do miski wyłożyć zmieloną pomarańczę, dodać jajko, cukier, płynny miód, sodę, przyprawę do piernika i mąkę. Zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do keksówki, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45-50 minut. Ostudzić, polać rozpuszczoną czekoladą, posypać skórką pomarańczową.

Porady

Piernik jest bez dodatku masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować