Piernik z masą z kaszy manny

0 (0 ocen)

Ozdoba każdego stołu...

Składniki:

  • Piernik:
    250g miodu
    100g margaryny
    2jajka
    2szkl. mąki pszennej
    1/2szkl. śmietany 18%
    1/2łyżeczki sody
    1łyżeczka proszku do pieczenia
    1łyżka kakao
    1opakowanie przyprawy do piernika

    Masa z kaszy manny:
    125g margaryny
    10dag cukru pudru
    3łyżek kaszy manny
    1jajko
    2łyżki cukru
    250ml mleka
    2krople olejeku pomarańczowego
    1/2wrzącej wody
    1łyżka żelatyny

    Polewa:
    1/4szkl. wody
    1/3szkl. cukru
    3łyżki kakao
    50g margaryny

    Do dekoracji:
    perełki
    Powidła

Piernik z masą z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piernik: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy miód. Podgotować i ostudzić. Następnie dodać jajka oraz śmietanę. Zmiksować. Mąkę przesiać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Połączyć z masą z jajek-zmiksować. Piec przez 40min. w 175C w keksówce. Po upieczeniu przekroić na pół i posmarować powidłami.
  • 2. Masa z kaszy manny: Mleko z kaszą manną gotujemy dodając 2łyżki cukru. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Gdy manna wystygnie dodajemy do utartej masy. Pod koniec dodajemy jajko i zapach. Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie-zostawiamy do lekkiego stężenia-połączyć z masą. Zmiksować do połączenia składników.
  • 3. Polewa: Cukier, wodę i kakao zagotować. Następnie dodajemy margarynę-rozpuśćić i podgotować lekko. Zostawiamy do ostygnięcia i polewamy piernik.Udekorować perełkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy