Piernik z masą śmietankową i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
1. Białka ubić na sztywną masę , dodać miód i żółtka, cały czas ubijając.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao, po czym dodać do piany .
3. Następnie dodać rodzynki i orzechy, dokładnie wymieszać.
4. Ciasto przelać do formy 12/36 cm. piec 40 minut w temp. 180c.
5. Upieczone ciasto przekroić na trzy części i przełożyć masą.
6. Na końcu polać polewa czekoladową i udekorować orzechami włoskimi, oraz resztą masy.
KREM:
1. Z dwóch szklanek mleka ugotować budyń, odstawić do stygnięcia .
2. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch, po czym stopniowo ucierając dodawać zimny budyń.
3. Troszkę masy odstawić do udekorowania piernika.
Komentarze