Piernik z masą karpatkową

  • wyświetlono: 739 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Miękki,aromatyczny,przełożony aksamitnym kremem budyniowym,oblany polewą,po prostu pyszny,polecam na święta.

beniawojt
  • 60min

Składniki

na ciasto piernikowe:
3 szklanki maki tortowej
1 szklanka brązowego cukru
1/3 kostki masła
3/4 szklanki miodu
1/2 szklanki ciemnego piwa
4 jajka
120 g bakali(rodzynki,orzechy,żurawina,suszona śliwka,migdały)
11/2 sody oczyszczonej
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1/2 łyżeczki imbiru
skórka otarta z dwóch pomarańczy

na masę karpatkową:
100 g masła
2 żółtka
500 ml mleka
4 łyżki cukru kryształu
4 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej

na polewę"
80 g masła
3 łyżki cukru kryształu
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
ponadto :
kolorowa posypka cukrowa




Sposób przygotowania przepisu:

Piernik z masą karpatkową

  • 1. przygotować ciasto piernikowe:
    Masło,cukier oraz miód włożyć do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu,aż składniki się rozpuszczą,następnie wlać piwo i dodać skórkę pomarańczową i jeszcze chwilkę trzymać na ogniu.
    Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia.
    Jajka ubić na puszystą masę.
    Mąkę wymieszać z sodą,kakao,imbirem,goździkami,cynamonem i dodać do ostudzonej masy piwnej,wymieszać mikserem,następnie dodać ubite jajka,zmiksować na końcu wsypać bakalie i ponownie zmiksować.
    Ciasto piernikowe wylać na blaszkę 24x24cm wysmarowana masłem i obsypaną bułka tartą.
    Piec w temperaturze 180 stopni około 60 minut.
    Po ostudzeniu przekroić na dwa placki.
  • 2. przygotować masę budyniową:
    Z podanej ilości mleka odlać 3//4 szklanki,dodać do niego obie maki i żółtka i dokładnie wymieszać żeby nie było grudek.
    Resztę mleka zgotować z cukrem i cukrem waniliowym i na gotujące się mleko wlać wcześniej przygotowaną mieszaninę jajeczną,cały czas mieszając ugotować budyń,zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.
    Do zimnego budyniu dodać masło i zmiksować na kremową konsystencje.
    Gotową masę wyłożyć na jeden placek piernikowy,przykryć drugim.
  • 3. Składniki polewy włożyć do rondelka i podgrzewać do momentu,aż się rozpuszczą i polewa zgęstnieje.
    Polać wierzch piernika i posypać posypką cukrową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieWigiliaświętapiernik z polewąpiernik z masą budyniowącisto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Herbaciany piernik z masą serową

Dodane przez: Goszka

Herbaciany piernik z masą serową

Piernik na herbacie, gotowana masa...

Piernik marchewkowy z masą makową

Dodane przez: Cafe Babilon_Laura

PIERNIK MARCHEWKOWY Z MASĄ MAKOWĄ

Ciasto marchewkowe z dodatkiem...

piernik z masą budyniową

Dodane przez: rafał

szybki piernik z masą budyniową

robię to ciasto ponieważ jest pyszne...

A'la piernik z masą jabłkową

Dodane przez: flowerka3

A'la piernik z masą jabłkową

Pyszne połączenie, które smakuje...

image-29tavby

Dodane przez: beniawojt

Łaciatek z masą serową i pierniczkami

Ciasto białe i ciemne ładnie się...

Ptysie z masą karpatkową

Dodane przez: daga19888

Ptysie z kremem karpatkowym

Dla wszystkich którzy uwielbiają...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE