Piernik z masą cytrynową i polewą czekoladową

4.5 (167 ocen)

Piernik z masą cytrynową idealnie współgrają

Składniki:

  • Składniki na dużą blaszkę około 40x25 cm
    Piernik:
    3 szklanki mąki
    5 całych jaj
    3/4 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki oleju
    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
    1,5 łyżeczki sody, proszku do pieczenia, cynamonu
    2 czubate łyżeczki kakao
    Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować na gładką, jednolitą masę.
    Przelać na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do temp.200 st około 50-60 minut.
    Wystudzić i przekroić na pół.

    Masa cytrynowa:
    500 ml śmietanki kremówki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
    1 szklanka wody
    Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany wlewamy powoli ostudzoną galaretkę cały czas miksując. Odstawiamy do stężenia.

    Na jeden blat ciasta wykładamy tężejącą masę, przykrywamy drugim blatem.

Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik z masą cytrynową i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polewa:
    1/2 kostki margaryny
    8 łyżek cukru pudru
    2 łyżki kakao
    4 łyżki wody.
    Wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać do całkowitego, dokładnego rozpuszczenia.
    Polewę wylać na piernik, równomiernie rozsmarować i posypać kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować