Piernik z marchwią

4.5 (150 ocen)

Taki piernik zawsze robi moja mama,a teraz i ja. Jest wilgotny i pulchny, nawet po rozmrożeniu.

Składniki:

  • 5 jajek
    2,5 szkl. mąki
    3 łyżki miodu
    1 szkl. cukru
    10 łyżek oleju
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 szkl. marchwii (startej na tarce o grubych oczkach )
    3/4 szkl. pokrojonych orzechów włoskich
    10 suszonych moreli (pokrojonych w kostkę)
    2 przyprawy do piernika
    1,5 łyżki dżemu

    dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe do przełożenia
    ciemna i biała polewa do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik z marchwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PIERNIK Z MARCHWIĄ 1. Miód, olej i cukier zmiksować i wbijać po jednym jajku. Następnie wsypać marchew i bakalie, dobrze wymieszać. Dodać 1,5 łyżki dżemu.Mieszając stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia oraz przyprawy do piernika. Po dokładnym połączeniu składników przełożyć na blachę (u mnie blacha podłużna 39 cm x 12 cm), wyrównać i piec przez 50-60 minut w temp. 180 stopni.
    Po przestudzeniu piernik przekroić na dwa placki i przełożyć dżemem. Wierzch piernika polać ciemną polewą czekoladową i (ewentualnie) udekorować białą.

Porady

Do piernika można dodać też pokrojone w kosteczkę suszone daktyle lub namoczone wcześniej rodzynki. Jeśli ktoś nie przepada za powidłami/ dżemem nie musi przekładać nimi piernika. Ciasto i bez tego jest pyszne. Dzięki marchwii piernik jest wilgotny, a sama marchewka w cieście jest niewyczuwalna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Marchewka Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować