Piernik z jabłkami

0 (0 ocen)

Przepis na wilgotny piernik z jabłkami. Jest to nie tylko świąteczny przepis na piernik ,ale też bez okazji, na zimowe wieczory. Ciasto jest bardzo proste a sycące. Można dodać do niego bakalie – najlepiej orzechy włoskie.

Składniki:

  • 50 dag jabłek
    2 szklanki mąki
    szklanka cukru
    12 dag masła
    2 jajka
    łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżeczki przyprawy do pierników

Piernik z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Ucierając, dodawać mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą oraz jabłka. Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie wymieszać. Ciasto włożyć do foremki keksowej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w temp. 160-170 st. C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy