Przepis na wilgotny piernik z jabłkami. Jest to nie tylko świąteczny przepis na piernik ,ale też bez okazji, na zimowe wieczory. Ciasto jest bardzo proste a sycące. Można dodać do niego bakalie – najlepiej orzechy włoskie.
Składniki:
50 dag jabłek
2 szklanki mąki
szklanka cukru
12 dag masła
2 jajka
łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do pierników
Piernik z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Ucierając, dodawać mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą oraz jabłka. Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie wymieszać. Ciasto włożyć do foremki keksowej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w temp. 160-170 st. C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Komentarze