Piernik z jabłek

4.86 (219 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Wyśmienite ciasto którego nie da się nie lubić.Niby zwyczajny piernik ale dzięki jabłkom jest bardzo delikatny i wilgotny.Podczas pieczenia jego aromat wypełnia dom zapachem Świąt Bożego Narodzenia.Szybkie i tanie ciasto.Przepis jest od dawna w mojej rodzinie jednak niedawno przeze mnie odkryty.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 1,5 szklanki gęstego przecieru jabłkowego
    • 0,5 kostki masła czy margaryny
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka rodzynek ( ilość wg uznania)
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 opakowanie przyprawy do piernika
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • 2 szklanki mąki
    • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    • 0,5 szklanki posiekanych orzechów (dowolnie)

    Lukier:
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 2 łyżki gorącego mleka
    • 1,5 łyżki stopionego masła
    • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    • 2-3 krople aromatu waniliowego (lub innego wg uznania)


Wystaw ocenę:

4.86 (219 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przecier jabłkowy podgrzać aż będzie gorący ( jeśli nie mamy kupionego lub gotowego przecieru należy około 1 kg jabłek rozgotować z odrobiną wody na przecier), przelać do miski, dodać roztopione masło, cukier i rodzynki. Zamieszać i odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Mąkę przesiać z sodą, solą oraz przyprawą do piernika i cynamonem. Dodawać stopniowo do wystudzonego przecieru ciągle mieszając. Dodać roztrzepane jajko.Dokładnie całość wymieszać. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy. Jeśli nie mamy jajka to spokojnie można zrobić je bez jajka i tak samo dobrze wychodzi.
  • 3. Tortownicę średnicy 24 lub 27 (w zależności czy ciasto ma być wyższe czy niższe) lub prodiż wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
    Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1 godzinę.
  • 4. Po wyjęciu zostawić ciasto jeszcze na 5 minut w tortownicy. Wyłożyć na talerz i posmarować ciepłe ciasto lukrem.
  • 5. Lukier :
    Roztopione masło (można odłożyć 1,5 łyżki od masła rozpuszczanego do piernika) oraz mleko i mąkę ziemniaczaną mieszamy i zagotowujemy 1-2 minuty ciągle mieszając.
    Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder oraz aromat i mieszamy na jednolitą masę.
    Przestygniętym lukrem polewamy jeszcze ciepłe ciasto tak by się rozpuścił, jeśli jednak ciasto jest już zimne polewamy rzadkim lukrem - a jeśli zrobiliśmy go wcześniej i zastygł to go podgrzewamy by stał się rzadszy.
    Można na wierzch posypać skórką pomarańczową czy orzechami.

Porady

Podwójna porcja składników jest w sam raz na dużą blachę do ciasta o rozmiarze 360x245 mm. Zamiast lukru można polać ciasto polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub pokruszonymi orzechami lub nie polewać niczym. Lukier można posypać skórką pomarańczową lub innymi dowolnymi bakaliami jednak ja z uwagi na sporą zawartość bakalii w środku nie posypuje. Czas przygotowania jest uzależniony od tego czy mamy gotowy przecier w słoiku czy robimy go ze świeżych jabłek na bieżąco. Jeśli waniliowy smak lukru komuś nie odpowiada można użyć innego aromatu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować