Piernik z jabłek

  • wyświetlono: 11936 |
  • dodany do książki kucharskiej: 21 |
  • polecenia: 1

Wyśmienite ciasto którego nie da się nie lubić.Niby zwyczajny piernik ale dzięki jabłkom jest bardzo delikatny i wilgotny.Podczas pieczenia jego aromat wypełnia dom zapachem Świąt Bożego Narodzenia.Szybkie i tanie ciasto.Przepis jest od dawna w mojej rodzinie jednak niedawno przeze mnie odkryty.

Kasia84
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 90min

Składniki

• 1,5 szklanki gęstego przecieru jabłkowego
• 0,5 kostki masła czy margaryny
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka rodzynek ( ilość wg uznania)
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 opakowanie przyprawy do piernika
• 1 jajko
• szczypta soli
• 2 szklanki mąki
• 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
• 0,5 szklanki posiekanych orzechów (dowolnie)

Lukier:
• 1 szklanka cukru pudru
• 2 łyżki gorącego mleka
• 1,5 łyżki stopionego masła
• 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
• 2-3 krople aromatu waniliowego (lub innego wg uznania)


Sposób przygotowania przepisu:

Piernik z jabłek

  • 1. Przecier jabłkowy podgrzać aż będzie gorący ( jeśli nie mamy kupionego lub gotowego przecieru należy około 1 kg jabłek rozgotować z odrobiną wody na przecier), przelać do miski, dodać roztopione masło, cukier i rodzynki. Zamieszać i odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Mąkę przesiać z sodą, solą oraz przyprawą do piernika i cynamonem. Dodawać stopniowo do wystudzonego przecieru ciągle mieszając. Dodać roztrzepane jajko.Dokładnie całość wymieszać. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy. Jeśli nie mamy jajka to spokojnie można zrobić je bez jajka i tak samo dobrze wychodzi.
  • 3. Tortownicę średnicy 24 lub 27 (w zależności czy ciasto ma być wyższe czy niższe) lub prodiż wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
    Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1 godzinę.
  • 4. Po wyjęciu zostawić ciasto jeszcze na 5 minut w tortownicy. Wyłożyć na talerz i posmarować ciepłe ciasto lukrem.
  • 5. Lukier :
    Roztopione masło (można odłożyć 1,5 łyżki od masła rozpuszczanego do piernika) oraz mleko i mąkę ziemniaczaną mieszamy i zagotowujemy 1-2 minuty ciągle mieszając.
    Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder oraz aromat i mieszamy na jednolitą masę.
    Przestygniętym lukrem polewamy jeszcze ciepłe ciasto tak by się rozpuścił, jeśli jednak ciasto jest już zimne polewamy rzadkim lukrem - a jeśli zrobiliśmy go wcześniej i zastygł to go podgrzewamy by stał się rzadszy.
    Można na wierzch posypać skórką pomarańczową czy orzechami.
KHWS_01-2013

Porady

Podwójna porcja składników jest w sam raz na dużą blachę do ciasta o rozmiarze 360x245 mm. Zamiast lukru można polać ciasto polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub pokruszonymi orzechami lub nie polewać niczym. Lukier można posypać skórką pomarańczową lub innymi dowolnymi bakaliami jednak ja z uwagi na sporą zawartość bakalii w środku nie posypuje. Czas przygotowania jest uzależniony od tego czy mamy gotowy przecier w słoiku czy robimy go ze świeżych jabłek na bieżąco. Jeśli waniliowy smak lukru komuś nie odpowiada można użyć innego aromatu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciCiastopiernikjabłkaboże narodzeniewypieki_idealneciasto z bakaliami

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche ciasto z połówkami jabłek

Dodane przez: smak i uczucie

Kruche ciasto z połówkami jabłek

Ciasto, które pięknie się prezentuje,...

piernik

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Wilgotny piernik z orzechami

Lubicie pierniki? Ja sobie nie...

Ciasto z pierniczkami

Dodane przez: Paula25

Ciasto przekładane z pierniczkami

Pyszne ciasto z masą jabłkową i...

Piernik z galaretkami

Dodane przez: joanna30

Piernik z galaretkami

Delikatny herbaciany piernik z...

piernik z porzeczkami

Dodane przez: bieniaszka

Piernik z porzeczkami

Ciasto piernikowe przełożone słodką...

Szarlotka z połówek jabłek czyli pagórki jabłkowe

Dodane przez: Paulina1507

Szarlotka z połówek jabłek czyli pagórki...

Szarlotka z połówek jabłek czyli...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE