Piernik z herbatą

0 (0 ocen)

Ciasto smaczne i delikatne

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka sztucznego miodu
    1 szklanka oleju
    1 szklanka mocnej herbaty
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    przyprawa do piernika
    2 łyżeczki sody
    szczypta soli


    Masa budyniowa:

    2 szklanki mleka
    3/4 margaryny
    3/4 szklanki cukru

    Wszystkie składniki zagotować

    2 jajka
    3/4 szkl śmietany
    2 budynie śmietankowe
    1 cukier waniliowy

Piernik z herbatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Herbatę zalać 1 szklanką gotowanej wody i ostudzić. Wszystkie składniki oprócz białek wymieszać i dobrze utrzeć. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni C.
    Uwaga! Można zamiast całości upiec 3 placki osobno.

    Masa
    Wszystkie składniki połączyć, rozmieszać i wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając.


    Przełożyć placki masą, posmarować wierzch ciasta i posypać rodzynkami, orzechami i prażonymi płatkami migdałów

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy