Krem:
0,5 litra mleka
1 szklanka cukru
6 łyżek kaszy manny błyskawicznej
250 g masła lub margaryny
sok z cytryny
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe (ważne, by nasze owocowe przetwory był kwaśne)
Piernik z herbatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Jajka z cukrem ubić, następnie dodać miód. Wszystkie sypkie składniki połączyć na oddzielnej misce. Następnie stopniowo dodawać do płynnej masy. Na sam koniec dodać przestudzoną herbatę i olej. Ciasto podzielić na trzy części i rozlać na trzy blachy. Piec około 30 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
Krem:
250 ml mleka wlać do rondelka i zagotować z cukrem. Pozostałą część połączyć w kubku z kaszą manną. W momencie, gdy mleko zacznie wrzeć wlać kaszę z mlekiem do rondelka, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Następnie masę dobrze przestudzić. Po ostudzeniu dodać masła i zmiksować, na sam koniec dodać sok z połowy cytryny.
Upieczone ciasta studzimy. Pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem, a następnie połową kremu. Następnie układamy kolejny blat ciasta, pozostałą część dżemu oraz kremu. Całość przykrywamy trzecim blatem ciasta. Finalny efekt możemy udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Porady
Zamiast cytryny można dodać sok z innego cytrusa: pomarańczy lub grejfruta.
Komentarze