Piernik z galaretkami

4.5 (184 ocen)

Delikatny herbaciany piernik z dodatkiem galaretek w czekoladzie smakuje wyśmienicie. Nawet moja znajoma, która nie przepada za piernikami poprosiła o dokładkę :)

Składniki:

  • Piernik:
    100g masła
    1/2 szkl miodu
    1 łyżka kakao
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1 szkl mocnej zimnej herbaty (u mnie z 3 torebek)
    2 jajka
    1 szkl cukru
    2,5 szkl mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    600ml śmietanki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    1 galaretka pomarańczowa
    300g galaretek w czekoladzie (np.z bombonierki)

    Poncz:
    1/3 szkl herbaty
    2 łyżki rumu

    Polewa:
    1 czekolada gorzka
    1/2 czekolady mlecznej
    4 łyżki śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Piernik z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piernik: masło, miód, przyprawę i kakao, rozpuścić na małym ogniu i ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puch z cukrem, dodać rozpuszczone masło i miód, wymieszać. Cały czas miksując dodawać na przemian mąkę i zimną herbatę. Blaszkę (30x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 40-45 min. w 180st. Ostudzić i przekroić na 2 placki. Spodni placek włożyć do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Naponczować. Górną część pokruszyć.
  • 2. Masa: Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, ostudzić. Zimną śmietankę ubić na puch z cukrem pudrem, wymieszać z tężejącą galaretką. Galaretki w czekoladzie pokroić w większą kostkę i wymieszać ze śmietanką.
  • 3. Polewa: Śmietankę i czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Na spód ciasta wylać śmietankę z galaretkami, posypać pokruszonym piernikiem i polać polewą. Odstawić do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować