Piernik z dżemem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszny miękki piernik. Piernik pieczony był na blaszce o wymiarach 36x24 cm.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 700 gramów
    - soda: 1 łyżka
    - przyprawa do piernika: 2 łyżki
    - cukier: 1 szklanka
    - miód: 370 gramów
    - woda: 3 łyżki
    - mleko: 3 łyżki
    - polewa czekoladowa: 1 opakowanie
    - migdały: 0.25 szklanki
    - dżem z czarnej porzeczki: 1 sztuka
    - margaryna: 35 gramów
    - orzechy włoskie mielone: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Piernik z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy w garnku. Do rozpuszczonej dodajemy cukier, miód
    oraz mleko i na małym ogniu podgrzewamy nie doprowadzając do
    zagotowania. Jeśli składniki się już połączą ściągamy z ognia i
    odkładamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę, orzechy
    mielone oraz przyprawę do piernika. Mieszamy. Dodajemy wodę oraz
    ostudzony miód i wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Jak
    składniki się połączą wyciągamy na stolnicę i zagniatamy dokładnie.
    Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i przekładamy
    do wcześniej nasmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Ciasto to
    smarujemy dżemem
    i przykrywamy drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Lekko
    przyciskamy. Ciasto smarujemy dokładnie mlekiem i pieczemy 40 min w
    temp. 160'C. Chłodne ciasto kroimy a następnie polewamy polewą
    czekoladową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu i zdobimy płatkami
    migdałów. Ciasto pozostawiamy, aż polewa zastygnie. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować