Piernik z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuszczamy w garnku. Do rozpuszczonej dodajemy cukier, miód
oraz mleko i na małym ogniu podgrzewamy nie doprowadzając do
zagotowania. Jeśli składniki się już połączą ściągamy z ognia i
odkładamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę, orzechy
mielone oraz przyprawę do piernika. Mieszamy. Dodajemy wodę oraz
ostudzony miód i wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Jak
składniki się połączą wyciągamy na stolnicę i zagniatamy dokładnie.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i przekładamy
do wcześniej nasmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Ciasto to
smarujemy dżemem
i przykrywamy drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Lekko
przyciskamy. Ciasto smarujemy dokładnie mlekiem i pieczemy 40 min w
temp. 160'C. Chłodne ciasto kroimy a następnie polewamy polewą
czekoladową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu i zdobimy płatkami
migdałów. Ciasto pozostawiamy, aż polewa zastygnie. Smacznego !!
Komentarze