PIERNIK Z DYNIĄ

4.46 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Proste, wilgotne a zarazem bardzo smaczne ciasto o smaku korzennym, do porannej kawy lub herbaty..a może jako przekąska w jesienny wieczór spedzony przy lampce wina.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    1 szklanka oleju
    1 szklanka puree z dyni
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka przypraw do piernika

    orzechy włoskie, żurawina,rodzynki
Wystaw ocenę:

4.46 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Piernik z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ubić z cukrem do białości.
  • 2. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce puree z dyni.
  • 3. Dodać olej i mąkę przesianą z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Długo nie miksować.
  • 4. Posiekane orzechy i żurawinę obsypać niewielką ilością mąki, dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
  • image-1g7lxtm 5. Ciasto przełożyć do formy - keksówki wyłożonej papierem i wysmarowanej tluszczem.
  • image-15h9txp 6. Piec ok 50 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować