piernik z dwóch jajek

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten piernik to jeden z moich pewniaków- zawsze się udaje. Pięknie wyrasta i jest pulchniutki. A dodatkową jego zaletą jest to, że długo pozostaje świeży i wilgotny.Upiekłam go na wyjazd nad morze a potem na miejscu pokroiłam na kromeczki i posmarowałam je powidłami. Nie wyschnął nawet trzeciego dnia

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *na dużą keksówkę
    Składniki:
    4 szklanki mąki
    250 g masła lub margaryny
    1,5 szklanki cukru
    2 jajka
    2 szklanki mleka
    2 łyżeczki sody
    4 łyżki kakao
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    3 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik z dwóch jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, kakao, masło i cukier zagotować mieszając co chwila i ostudzić. Mąkę połączyć z cynamonem, przyprawą i sodą, przesiać przez sitko. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec około godziny w 180*C.

Porady

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, polać polewą lub lukrem lub przekładać powidłami lub kremami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować