Piernik z ajerkoniakiem

0 (0 ocen)

Jego zapach od razu przywołuje świąteczną atmosferę.Wilgotny piernik przekładany masą z alkoholem.

Składniki:

  • 3szkl. Mąki
    1,5 szkl. Cukru,
    2łyżeczki kakao
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    przyprawa do piernika,
    1 3/4szkl. Mleka
    1szkl. Oleju
    4 łyżki marmolady.
    2 jajka

    Masa ajerkoniakowa:
    5żółtek
    0,5l. wódki
    1,5szkl. cukru pudru
    0,5kostki masła
    2łyżki żelatyny
    1/3szkl. gorącej wody

    Polewa:
    2mleczne czekolady

    Dodatkowo:
    posypka kolorowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie sypkie składniki mieszamy. Dodajemy żółtka oraz mleko. Miksujemy. Następnie dodajemy olej i marmoladę wymieszać. Wylać na keksówkę wyłożoną papierem. piec 70min w tem. 170C.
  • 2. Masa ajerkoniakowa:
    Żóltka ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo masło. Na koniec wlewamy powoli alkohol. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie-zostawiamy do lekkiego stężenia. Połączyć z masą. Po upieczeniu piernik przecinamy na pół. Przekładamy masą z alkoholu..
  • 3. Czekolady rozpuszczamy i polewamy wierzch ciasta. Posypać posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Cukier Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować