Piernik z ajerkoniakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ajerkoniak nie odłącznie kojarzy się z Wielkanocą, a piernik z Wigilią. Połączenie tych dwóch światów sprawiło, iż powstało całkiem smaczne ciasto. Piernik jest aromatyczny, czuć przyprawy do pierników, a zarazem dodatek ajerkoniaku sprawia, iż czuć przyjemny aromat alkoholu. Jest to doskonały wypiek na zakończenie uroczystego obiadu.

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    150 g miodu
    100 g masła
    100 ml ajerkoniaku
    100 g czekolady mlecznej
    100 g cukru
    60 g przyprawy do piernika
    15 g skórki pomarańczowej
    10 g proszku do pieczenia
    10 g kakao
    5 jajek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Ciasto

Piernik z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło z miodem rozpuszczam. Jajka ubijam na puszystą masę z cukrem. Dodaje wystudzony miód z masłem. Miksuję. Dodaje ajerkoniak. Miksuje. Dodaje wszystkie suche składniki. Miksuję. Ciasto przelewam do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 50 minut w 180 stopniach. Studzę. Czekoladę rozpuszczam. Dekoruję wierzch ciasta. Ozdabiam skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.55 (587 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

piernik milky way

To może cię zainteresować