Piernik wyśmienity

  • wyświetlono: 1497 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Długo broniłam się przed zrobieniem piernika, gdyż zwykle jest to pracochłonne. Oto pewnego razu podjęłam wyzwanie. Odszukałam przepis na łatwy piernik, bez miksowania i długiego stania w kuchni. Domownikom tak posmakował, że jest pieczony w naszym domu bardzo często, nie tylko od święta.

Garnek biało510

Składniki

ciasto:
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 pełne łyżki kawy Inki
250 ml (1 szklanka) mleka
2 jajka
300 g (2 szklanki) mąki pszennej tortowej
Przełożenie:
kilka łyżek powideł śliwkowych
Polewa:
1 czekolada Allegro z Biedronki( lub inna z 45% zawartością kakao)
50 g masła
2 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik wyśmienity

  • 1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Formę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przepis na 2 mniejsze formy do keksów lub na większą prostokątną o wymiarach 33 cm x 23 cm
  • 2. W średniej wielkości garnku, na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać, następnie dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając.
  • 3. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę przesianą przez sitko. Masę wymieszać tak, aby nie było w niej grudek mąki.
  • 4. Masę wylać do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w 170 stopniach C, aż wetknięty patyczek będzie suchy. W moim piekarniku piernik był upieczony już po 30 minutach, więc proponuję sprawdzać po tym czasie drewnianym patyczkiem. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też i sam piekarnik. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  • 5. Po całkowitym wystudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami.
    Przełożony piernik polać polewą: czekoladę połamać, dodać masło i mleko, roztopić w mikrofalówce lub na garnku z wrzącą wodą. Ja w mikrofali nastawiam na rozmrażanie na 4 stopień i 250 g, po wyjęciu należy intensywnie mieszać, aby masa była jednolita i taką polewą polać piernik.
    Wstawić do lodówki, aby zastygła polewa.

Porady

Piernik najlepiej smakuje na następny dzień po zrobieniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciepiernikna świętaz konfiturą

Komentarze

Podobne przepisy

Metrowiec

Dodane przez: OlgaK

Metrowiec wyśmienity

Jest to ciasto które zachwyca swoją...

Wyśmienity smakuś

Dodane przez: Konto nieaktywne

Wyśmienity smakuś

Smaczny i bardzo łatwy w przygotowaniu...

sernik

Dodane przez: PrzepisyBozeny

sernik wyśmienity

rozpływa się w ustach

Piernik

Dodane przez: Mała_Mi

Piernik

Puszysty piernik z powidłem i masą...

pierniczki

Dodane przez: Babcia Tereska

PIERNICZKI

Pyszne pierniczki z lukrem.

pierniczki

Dodane przez: dusiowa

Pierniczki

pyszne pierniczki gotowe od razu

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE