Ten piernik polecam szczególnie tym którzy lubią ciasta bardziej wilgotne. To właśnie takie jest dzięki marchewce. Marchewka dobrze komponuje się z orzechami laskowymi, miodem, pomarańczą, cynamonem, przyprawą korzenną.
1 godz. 40 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
180 g masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
100 g mielonych orzechów laskowych
200 g startej na tarce na małych oczkach marchewki
2 łyżki miodu prawdziwego wielokwiatowego
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
sok z jednej pomarańczy
130 g mąki pszennej
cukier z wanilią 12 g
łyżka cynamonu
łyżka przyprawy korzennej do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder
sok z cytryny
skórka pomarańczowa kandyzowana
Piernik warszawski z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć z połową porcji cukru. Ucierając dodać żółtka z dwóch jajek oraz miód.
Białka później ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę.
Do misy z masłem i żółtkami dodać mielone orzechy, startą na tarce marchewkę oraz sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową kandyzowaną. Pomieszać składniki i dodać mąkę pszenną wymieszaną z cukrem z wanilią, cynamonem, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć. Na koniec dodać pianę z ubitych białek. Delikatnie wymieszać wszystko razem.
Ciasto przełożyć do foremki ( 40x10 ) / keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50 min. - do suchego patyczka.
Przygotować lukier - cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny.
Wystudzone ciasto polać lukrem i posypać skórką pomarańczową kandyzowaną.
Smacznego.
Komentarze