Piernik świąteczny przełożony powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzeć z cukrem. Dodać olej, miód i dalej ucierać. Stopniowo i naprzemiennie dodawać mąkę ( pomieszana z kakao, sodą i przyprawą do piernika ) i mleko. Na koniec dodać powidła. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki i piec ok 45 min - 180 stopni.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć ze śmietaną.
2.Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż i przesmarować powidłami. Można też zrobić choinkę. Z ciasta odkroić dwa trójkąty placka tworząc trzeci trójkąt - choinkę . Trójkąt - choinkę posmarować powidłami i na wierzchu umieścić odkrojone kawałki. Polać czekoladą. Udekorować wg upodobań. Smacznego.
Porady
Powidła będą się lepiej smarować jeśli je zagrzejemy.
Komentarze