Piernik świąteczny przełożony powidłami

4.5 (144 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Na Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć piernika.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    4 łyżki miodu
    2 łyżki kakao
    3 łyżeczki sody
    30 g przyprawy do piernika
    słoiczek powideł ( mały )

    200 g czekolada gorzka
    200 g śmietana 18 %

    powidła do przesmarowania

    perełki , gwiazdki, drażetki , małe pierniczki, bezy - dekoracja


Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik świąteczny przełożony powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać olej, miód i dalej ucierać. Stopniowo i naprzemiennie dodawać mąkę ( pomieszana z kakao, sodą i przyprawą do piernika ) i mleko. Na koniec dodać powidła. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki i piec ok 45 min - 180 stopni.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć ze śmietaną.
  • 2. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż i przesmarować powidłami. Można też zrobić choinkę. Z ciasta odkroić dwa trójkąty placka tworząc trzeci trójkąt - choinkę . Trójkąt - choinkę posmarować powidłami i na wierzchu umieścić odkrojone kawałki. Polać czekoladą. Udekorować wg upodobań. Smacznego.

Porady

Powidła będą się lepiej smarować jeśli je zagrzejemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować