Piernik świąteczny dla cierpliwych

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny,ciężki,aromatyczny i pełen korzennego smaku.Robię go co roku na Boże Narodzenie odkąd znalazłam ten przepis .Trzeba go zrobić trzy tygodnie przed świętami,potem co tydzień nasączać,a tydzień przed świętami przełożyć i tak czeka sobie ta pyszność na świąteczną rozpustę.Polecam bo warto!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 50 dag mąki
    25 dag cukru
    25 dag miodu
    30 ml wódki
    2 jaja
    szczypta soli
    czubata łyżka masła
    łyżeczka przyprawy do pierników
    2 łyżki kakao
    łyżeczka sody
    15 dag suszonych śliwek
    10 dag rodzynek

    do nasączenia:
    2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzone w 50ml wody
    100 ml wódki

    do przełożenia:
    1 gorzka czekolada
    słoiczek powideł śliwkowych

    na polewę:
    1 gorzka czekolada
    4-5 łyżek śmietany 30%

Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik świąteczny dla cierpliwych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki namoczyć w gorącej wodzie, osączyć i pokroić. Miód z cukrem i przyprawami rozpuścić w rondelku. Dodać masło, przestudzić, wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, wódkę, kakao, śliwki i rodzynki. Wymieszać na jednolite ciasto, przełożyć do natłuszczonej keksówki i piec ok. 60 min w temp 180 st.C.Ostudzić,wyjąć z formy.Ciasto lubi się przypiec na górze,ale nie należy się przejmować,wystarczy odkroić lub zeskrobać nożem przypaloną część.Piernik zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 1 tydzień w chłodne miejsce.Ja zawijam szczelnie w cienką reklamówkę i trzymam go na balkonie (nawet w duży mróz).Po tygodniu przekroić piernik wzdłuż na trzy części,nasączyć blaty kolejno kawą wymieszaną z 50 ml wódki (nasączam łyżeczką jak biszkopt do tortu) i kiedy wsiąknie w ciasto ułożyć blaty jeden na drugi i zawinąć znów w folię i odłożyć na tydzień (na balkon) .Po tygodniu blaty nasączyć pozostałymi 50 ml wódki.Czekoladę rozpuścić w garnuszku i ciepłą wymieszać z powidłami,taką masą przełożyć piernik (można przełożyć samymi powidłami,ale takie z czekoladą są pyszniejsze). Drugą gorzką czekoladę rozpuścić ze śmietanką i oblać równo piernik (ja dodatkowo udekorowałam go białą czekoladą),gdy zastygnie, ciasto zawinąć ponownie w folię i odłożyć na kolejny tydzień na balkon. Po tym czasie piernik jest przepyszny.Przed jedzeniem dobrze żeby postał trochę w temperaturze pokojowej,wtedy wydobywa się z niego cudowny smak i aromat,o zapachu nie wspomnę.Polecam spróbować!

Porady

Niezjedzony może długo leżakować w chłodzie i nic mu nie jest,wręcz przeciwnie jest coraz lepszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować