Piernik staropolski z masą orzechową w polewie czekoladowej

  • wyświetlono: 1220 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Piernik dojrzewający, w lodówce spędził 5 i pół tygodnia, po upieczeniu badzo puchaty i miękki. Przełożyłam go gęstą masą orzechową i śliwkowymi powidłami. Wygląda i smakuje bardzo świątecznie.

Iwona75

Składniki

Piernik:
250 g miodu
3/4 szklanki cukru
125 g masła
500 g mąki pszennej
2 jajka
70 ml mleka
1,5 łyżeczki sody
20 g przyprawy piernikowej

Masa orzechowa:
250 g orzechów włoskich
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
100 g masła

Polewa czekoladowa:
2 łyżki mleka
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
100 g masła

6-7 łyżek gęstych powideł śliwkowych

Dekoracja:
siekane migdały
kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik staropolski z masą orzechową w polewie czekoladowej

  • 1. Do garnuszka włóż miód, masło i cukier, podgrzewaj aż się cukier i miód rozpuści,. nie doprowadzaj do wrzenia. Odstaw do wystudzenia.
  • Ciasto leżakujące2. Do masy dodaj mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka i przyprawę do piernika. Wymieszaj porządnie. Ciasto przełóż do szklanej miski i przykryj folią spożywczą, można na górze zrobić kilka malutkich dziurek. Ja nie robiłam.Miskę wstaw do lodówki na 5-6 tygodni.
  • 3. Po leżakowaniu wyjmij ciasto na 2 godziny przed pieczeniem z lodówki.
  • Ciasto przed pieczeniem4. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na podsypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto, rozwałkuj na kształt blachy, przełóż delikatnie na blachę.
  • Piernik5. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut. Wyłóż i ostudź. Ciasto pokrój na 3 równe części.
  • 6. Masa orzechowa: orzechy zmiel, mleko zagotuj, dodaj cukier, mieszaj by się rozpuścił, dodaj orzechy, gotuj 5 minut cały czas mieszając. Garnek zestaw z ognia, dodaj masło, mieszaj by się rozpuściło. Przestudź i wstaw do lodówki by masa dobrze stężała - min. 2 godziny.
  • Przełożenie piernika7. Blaty można lekko ściąć by je wyrównać. 1 blat posmaruj powidłami i masą orzechową, połóż drugi blat i znowu posmaruj powidłami i resztą masy orzechowej, przykryj trzecim blatem.
  • Piernik w polewie8. Polewa czekoladowa (ważna kolejność dodawania składników): do garnka wlej mleko, dodaj cukier, zagotuj, dodaj pokrojone na kawałki masło, zdejmij z ognia i mieszając energicznie, wsyp kakao. Powstanie gładka i lśniąca polewa. Lekko przestudzamy i polewamy nią ciasto. Polewa w miarę szybko tężeje. Ciasto można udekorować np. migdałami i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Porady

Z podanych składników upiekłam piernik na 1 dużą blachę z piekarnika, który potem podzieliłam na 3 równe części, po przełożeniu otrzymamy jedno ciasto.

Ciasto należy upiec kilka dni przed świętami np. 4-5 dni, można go po upieczeniu przełożyć masą orzechową i udekorować polewą. Ciasto szczelnie przykryć folią i trzymać w lodówce. Po czasie piernik robi się wilgotny i przechodzi smakiem masy i powidłami. Przed podaniem wyjąć go z lodówki na przynajmniej 1 godzinę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylapiernikWigiliaświętaboże narodzeniemasa orzechowaświęta bożego narodzeniapiernik staropolskipiernik dojrzewającycasto na świętapiernik z masą orzechową

Komentarze

Podobne przepisy

image-1vdu6uo

Dodane przez: Jagodi92

Tort czekoladowo-orzechowy z masą budyniową

Połączenie czekolady i orzechów...

Cappuccino z masą orzechowo-czekoladową.

Dodane przez: zielony liść

Cappuccino z masą orzechowo-czekoladową.

Inna wersja ciasta 3-bit, bez pieczenia.

Piernik w białej polewie

Dodane przez: Patusia

Piernik z czekoladą w białej polewie

Piernik jest mocno czekoladowy,...

image-24m1j3g

Dodane przez: paulette17

SERNIK SNICKERS Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ W ŚRODKU

Jest to mały serniczek na kruchym...

Domowe wafelki ala knopers

Dodane przez: Aleksandra J

Wafelki z masą mleczną i czekoladowo-orzechową

Wafelki przekładane na podobieństwo...

image-1ymry4s

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Piernik staropolski z czekoladą

Piernik staropolski, to ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE