Piernik staropolski z masą orzechową w polewie czekoladowej

4.49 (187 ocen)

Piernik dojrzewający, w lodówce spędził 5 i pół tygodnia, po upieczeniu badzo puchaty i miękki. Przełożyłam go gęstą masą orzechową i śliwkowymi powidłami. Wygląda i smakuje bardzo świątecznie.

Składniki:

  • Piernik:
    250 g miodu
    3/4 szklanki cukru
    125 g masła
    500 g mąki pszennej
    2 jajka
    70 ml mleka
    1,5 łyżeczki sody
    20 g przyprawy piernikowej

    Masa orzechowa:
    250 g orzechów włoskich
    3/4 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    100 g masła

    Polewa czekoladowa:
    2 łyżki mleka
    4 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    100 g masła

    6-7 łyżek gęstych powideł śliwkowych

    Dekoracja:
    siekane migdały
    kandyzowana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik staropolski z masą orzechową w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnuszka włóż miód, masło i cukier, podgrzewaj aż się cukier i miód rozpuści,. nie doprowadzaj do wrzenia. Odstaw do wystudzenia.
  • Ciasto leżakujące 2. Do masy dodaj mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka i przyprawę do piernika. Wymieszaj porządnie. Ciasto przełóż do szklanej miski i przykryj folią spożywczą, można na górze zrobić kilka malutkich dziurek. Ja nie robiłam.Miskę wstaw do lodówki na 5-6 tygodni.
  • 3. Po leżakowaniu wyjmij ciasto na 2 godziny przed pieczeniem z lodówki.
  • Ciasto przed pieczeniem 4. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na podsypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto, rozwałkuj na kształt blachy, przełóż delikatnie na blachę.
  • Piernik 5. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut. Wyłóż i ostudź. Ciasto pokrój na 3 równe części.
  • 6. Masa orzechowa: orzechy zmiel, mleko zagotuj, dodaj cukier, mieszaj by się rozpuścił, dodaj orzechy, gotuj 5 minut cały czas mieszając. Garnek zestaw z ognia, dodaj masło, mieszaj by się rozpuściło. Przestudź i wstaw do lodówki by masa dobrze stężała - min. 2 godziny.
  • Przełożenie piernika 7. Blaty można lekko ściąć by je wyrównać. 1 blat posmaruj powidłami i masą orzechową, połóż drugi blat i znowu posmaruj powidłami i resztą masy orzechowej, przykryj trzecim blatem.
  • Piernik w polewie 8. Polewa czekoladowa (ważna kolejność dodawania składników): do garnka wlej mleko, dodaj cukier, zagotuj, dodaj pokrojone na kawałki masło, zdejmij z ognia i mieszając energicznie, wsyp kakao. Powstanie gładka i lśniąca polewa. Lekko przestudzamy i polewamy nią ciasto. Polewa w miarę szybko tężeje. Ciasto można udekorować np. migdałami i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Porady

Z podanych składników upiekłam piernik na 1 dużą blachę z piekarnika, który potem podzieliłam na 3 równe części, po przełożeniu otrzymamy jedno ciasto. Ciasto należy upiec kilka dni przed świętami np. 4-5 dni, można go po upieczeniu przełożyć masą orzechową i udekorować polewą. Ciasto szczelnie przykryć folią i trzymać w lodówce. Po czasie piernik robi się wilgotny i przechodzi smakiem masy i powidłami. Przed podaniem wyjąć go z lodówki na przynajmniej 1 godzinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Masa orzechowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Piernik staropolski

4.48 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
piernik

To może cię zainteresować