Piernik staropolski dojrzewający z powidłami i masą orzechową

4.5 (179 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto przygotowałam 4 tygodnie przed świętami, następnie leżakowało ono w mojej lodówce. Na tydzień przed Bożym Narodzeniem upiekłam 3 blaty piernika. Ciasto można w całości przełożyć powidłami lub połączyć 2 różne masy. Piernik jest bardzo smaczny i długo zachowuje swoją świeżość.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    500 g płynnego miodu
    1,5 szkl. cukru
    250 g masła
    1 kg mąki pszennej
    3 jajka
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    125 ml mleka
    1/2 łyżeczki soli
    2 torebki przyprawy korzennej do piernika (2 x 40 g)

    Dodatkowo:
    1,5 słoika powideł śliwkowych (ok. 500 g)
    1 puszka masy orzechowej w puszce
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik staropolski dojrzewający z powidłami i masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cukier i masło podgrzewamy w rondelku. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Do ostygniętej masy przesiewamy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, mleko, jajka, sól i przyprawę korzenną. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do lodówki lub w inne zimne miejsce na 5 - 6 tygodni.
  • 3. Piernik pieczemy około 1 tydzień przed świętami. Ciasto dzielimy na 3 części, np. za pomocą wagi kuchennej. Blachę o wymiarach 38 x 26 cm lub zbliżonych wykładamy papierem do pieczenia. Każdą część piernika podsypujemy mąką i równo wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Piernik pieczemy w temperaturze 170ºC przez 15 - 20 minut. Postępujemy tak samo z pozostałymi 2 częściami piernika.
  • 4. Ostygnięte blaty piernikowe przekładamy powidłami śliwkowymi lub tak jak ja powidłami i masą orzechową. Przełożony piernik przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia, na to kładziemy np. deskę do krojenia i kilogram cukru/mąki dla dodatkowego obciążenia. Piernik odstawiamy na 3 - 4 dni w chłodne miejsce.
  • 5. Po tym czasie piernik dzielimy. Ja zrobiłam to dzieląc ciasto w poprzek blachy na 4 mniejsze ciasta. Każde z ciast polewamy domową polewą czekoladą lub lukrem. Wierzch można udekorować dodatkowo posiekanymi orzechami, skórką pomarańczową lub kawałkami suszonych śliwek.

Porady

Piernik postanowiłam przełożyć 2 różnymi masami, powidłami śliwkowymi i masą orzechową. Można użyć również masy marcepanowej, dżemu wymieszanego z galaretką lub powideł z posiekanymi orzechami. Wierzch polałam domową polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Piernik staropolski

To może cię zainteresować