Piernik staropolski cioci Marysi

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis przysłała Mariola Marciniak

  • Średni

Składniki:

  • - mąka żytnia: 0.5 kilograma
    - mąka pszenna: 25 dekagramów
    - miód: 0.5 kilograma
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier: 25 dekagramów
    - dżem wiśniowy: 1 sztuka
    - margaryna: 1 sztuka
    - sok wiśniowy: 3 łyżki
    - kawa: 1 łyżka
    - kakao: 1 łyżka
    - przyprawa do piernika: 0.5 sztuki
    - proszek do pieczenia (mały): 1 sztuka
    - soda: 1 łyżka
    - bakalie (orzechy, rodzynki, migdały, figi): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik staropolski cioci marysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, połowę cukru i margarynę roztapiamy w garnuszki, odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą
  • 3. Następnie dodajemy wystudzony miód, potem sok, dżem, kawę zaparzoną 1/4 szklanki wody, kakao, przyprawę, bakalie i pianę z białek.
  • 4. Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blachę i pieczemy godzinę w temperaturze 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Mąka żytnia Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
piernik

To może cię zainteresować