Piernik staropolski babci adaminy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto przygotowujemy 4 tygodnie przed pieczeniem !
Miód, cukier, tłuszcz rozpuścić. Ostudzić i wyrobić z pozostałymi składnikami ( sodę rozpuścić w mleku). Uformować kulę, włożyć do kamiennego garnka, przykryć ściereczkę. Przechowywać w chłodzie przez 4 tygodnie.
2.Przed pieczeniem podzielić na 4 części. Upiec 4 placki w blaszce o wymiarach 25 na 36cm. (pieką się ok. 15 minut w tem. 180 stopni), Po upieczeniu przełożyć dowolną masą lub powidłami. Obciążyć. Następnego dnia polać polewą czekoladową. Piernik można pokroić na 4 części w poprzek blachy i dopiero polać polewą każdą część oddzielnie, wówczas otrzymamy 4 wąskie pierniki. Ja przekładam piernik powidłami śliwkowymi i masą marcepanową.
3.Tłuszcz, wodę i cukier zagotować, wsypać mąkę i smażyć aż powstanie kula, trzeba energicznie mieszać aby masa się nie przypaliła. Wystudzić. Po wystudzeniu wgnieść w masę cukier puder oraz olejek.
Porady
Piernik koniecznie trzeba zarobić 4 tygodnie przed pieczeniem, wtedy wszystkie smaki doskonele się " przegryzą"
Komentarze