Piernik staropolski babci Adaminy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Piernik ten piekła na święta moja babcia, później mama, teraz piekę ja.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na piernik:
    1kg. mąki
    50 dag miodu ( może być sztuczny)
    25 dag smalcu
    3 jaja
    0,5 szklanki mleka
    3 łyżeczki sody
    1 szklanka cukru
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    10 dag posiekanych orzechów ( włoskie lub laskowe)
    10 dag posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
    0,5 łyżeczki soli


    Składniki na masę marcepanową:
    0,5 kostki margaryny
    0,5 szklanki wody
    0,5 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    0,5 kg cukru pudru
    aromat migdałowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik staropolski babci adaminy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyszny, pachnący świętami. 1. Ciasto przygotowujemy 4 tygodnie przed pieczeniem !
    Miód, cukier, tłuszcz rozpuścić. Ostudzić i wyrobić z pozostałymi składnikami ( sodę rozpuścić w mleku). Uformować kulę, włożyć do kamiennego garnka, przykryć ściereczkę. Przechowywać w chłodzie przez 4 tygodnie.
  • Najlepiej smakuje z masą marcepanową 2. Przed pieczeniem podzielić na 4 części. Upiec 4 placki w blaszce o wymiarach 25 na 36cm. (pieką się ok. 15 minut w tem. 180 stopni), Po upieczeniu przełożyć dowolną masą lub powidłami. Obciążyć. Następnego dnia polać polewą czekoladową. Piernik można pokroić na 4 części w poprzek blachy i dopiero polać polewą każdą część oddzielnie, wówczas otrzymamy 4 wąskie pierniki. Ja przekładam piernik powidłami śliwkowymi i masą marcepanową.
  • 3. Tłuszcz, wodę i cukier zagotować, wsypać mąkę i smażyć aż powstanie kula, trzeba energicznie mieszać aby masa się nie przypaliła. Wystudzić. Po wystudzeniu wgnieść w masę cukier puder oraz olejek.

Porady

Piernik koniecznie trzeba zarobić 4 tygodnie przed pieczeniem, wtedy wszystkie smaki doskonele się " przegryzą"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować