Piernik staropolski

  • wyświetlono: 521 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

To już ostatni dzwonek, żeby zrobić piernik staropolski na Święta, więc do dzieła

EsmeraldaZeSmakiem
  • 40min

Składniki



SKŁADNIKI: (czas przygotowania 40 minut + kilka tygodni oczekiwania na sfermentowane ciasto)
500 g miodu naturalnego np. akacjowego
1,5 szklanki cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)






Sposób przygotowania przepisu:

Piernik staropolski

  • 1. Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.

    Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki, na balkon) na 5 - 6 tygodni.

    Piec na 5 - 7 dni przed świętami.
  • 2.
    Pieczenie:
    Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Piec w dużej blaszce w temperaturze około 170ºC przez 15 - 20 minut. Piernik mocno rośnie. Wystudzić.

    Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć; odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.

    Piernik polać czekoladą lub lukrem. Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał.

Porady

Przyprawy korzennej do piernika (domowa)

Ja zrobiłam własną przyprawę, ponieważ w Hiszpanii nie mogłam jej nigdzie dostać (2 łyżeczki cynamonu, kilka ziaren pieprzu, kilka goździków, 4 gwiazdki anyżu, kilka ziaren ziela angielskiego, 1/2 orzecha gałki muszkatołowej, łyżeczka utartego imbiru (miałam prawdziwy). Wszystkie suche składniki rozdrobniłam w moździerzu, dodając na koniec starty imbir. Powinnam dodać jeszcze kardamon, ale nie miałam go w zasięgu ręki.
Uwaga: Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak lekko podsypywać mąką).

Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakipiernikciasto_świąteczneprzyprawa_korzenna

Komentarze

Podobne przepisy

Pierniki staropolskie na ciescie dojrzewajacym

Dodane przez: Kloruś

Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym

Pulchne, aromatyczne pierniczki...

Piernik staropolski dojrzewający

Dodane przez: anemon

Piernik staropolski dojrzewający

Lepszego piernika od tego nigdy...

image-167m5na

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Piernik staropolski

Piernik Staropolski długo dojrzewający,...

Piernik staropolski

Dodane przez: bogusia82

Piernik staropolski

Piernik staropolski jest bardzo...

Piernik staropolski

Dodane przez: doowa

Piernik staropolski

Jest to piernik długo dojrzewajacy

image-1q5v0pf

Dodane przez: Jagodi92

Piernik Staropolski

Najlepszy piernik, jaki kiedykolwiek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE