REKLAMA

Piernik staropolski

wyświetlono: 541 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

To już ostatni dzwonek, żeby zrobić piernik staropolski na Święta, więc do dzieła

opublikowany: 18.11.2015
Udostępnij Pinterest
  • 40 min

Składniki:



  • SKŁADNIKI: (czas przygotowania 40 minut + kilka tygodni oczekiwania na sfermentowane ciasto)
    500 g miodu naturalnego np. akacjowego
    1,5 szklanki cukru
    250 g masła
    1 kg mąki pszennej
    3 jajka
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 szklanki mleka
    1/2 łyżeczki soli
    2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)






Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.

    Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki, na balkon) na 5 - 6 tygodni.

    Piec na 5 - 7 dni przed świętami.
  • 2.
    Pieczenie:
    Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Piec w dużej blaszce w temperaturze około 170ºC przez 15 - 20 minut. Piernik mocno rośnie. Wystudzić.

    Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć; odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.

    Piernik polać czekoladą lub lukrem. Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał.

Porady

Przyprawy korzennej do piernika (domowa) Ja zrobiłam własną przyprawę, ponieważ w Hiszpanii nie mogłam jej nigdzie dostać (2 łyżeczki cynamonu, kilka ziaren pieprzu, kilka goździków, 4 gwiazdki anyżu, kilka ziaren ziela angielskiego, 1/2 orzecha gałki muszkatołowej, łyżeczka utartego imbiru (miałam prawdziwy). Wszystkie suche składniki rozdrobniłam w moździerzu, dodając na koniec starty imbir. Powinnam dodać jeszcze kardamon, ale nie miałam go w zasięgu ręki. Uwaga: Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak lekko podsypywać mąką). Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: zielony liść zielony liść

Piernik staropolski

Ten piernik wygrywa z wszystkimi innymi piernikami. Polecam.

kategoria: Ciasta piernik opublikowany: 03.12.2017 | wyświetlono: 2037 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Ines2671

Piernik staropolski

Pyszny, tradycyjny piernik staropolski z powidłami śliwkowymi - idealny w smaku i rozpływający się w ustach...

kategoria: Ciasta piernik opublikowany: 20.11.2018 | wyświetlono: 1661 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 1
Dodane przez: Joanna Poprostupycha Joanna Poprostupycha

Staropolski piernik

To pyszny i aromatyczny piernik, który powinien zagościć na Twoim stole wigilijnym :)

kategoria: Ciasta piernik opublikowany: 16.11.2017 | wyświetlono: 1941 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE