Piernik staropolski

0 (0 ocen)

  • 40 min

To już ostatni dzwonek, żeby zrobić piernik staropolski na Święta, więc do dzieła

  • 40 min

Składniki:



  • SKŁADNIKI: (czas przygotowania 40 minut + kilka tygodni oczekiwania na sfermentowane ciasto)
    500 g miodu naturalnego np. akacjowego
    1,5 szklanki cukru
    250 g masła
    1 kg mąki pszennej
    3 jajka
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 szklanki mleka
    1/2 łyżeczki soli
    2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)






Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Ciasto

Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.

    Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki, na balkon) na 5 - 6 tygodni.

    Piec na 5 - 7 dni przed świętami.
  • 2.
    Pieczenie:
    Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Piec w dużej blaszce w temperaturze około 170ºC przez 15 - 20 minut. Piernik mocno rośnie. Wystudzić.

    Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć; odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.

    Piernik polać czekoladą lub lukrem. Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał.

Porady

Przyprawy korzennej do piernika (domowa) Ja zrobiłam własną przyprawę, ponieważ w Hiszpanii nie mogłam jej nigdzie dostać (2 łyżeczki cynamonu, kilka ziaren pieprzu, kilka goździków, 4 gwiazdki anyżu, kilka ziaren ziela angielskiego, 1/2 orzecha gałki muszkatołowej, łyżeczka utartego imbiru (miałam prawdziwy). Wszystkie suche składniki rozdrobniłam w moździerzu, dodając na koniec starty imbir. Powinnam dodać jeszcze kardamon, ale nie miałam go w zasięgu ręki. Uwaga: Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak lekko podsypywać mąką). Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować