500 g miodu (może być sztuczny)
2 niepełne szklanki cukru
250 g margaryny lub smalcu
1 kg i 1 szkl mąki tortowej
3 jaja
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szkl mleka
1 szkl posiekanych orzechów włoskich lub mieszanych
1/2 szkl skórki pomarańczowej w cukrze
1/2 szkl rodzynek
1 czubata łyżka ciemnego kakao
2 płaskie łyżeczki cynamonu
2 płaskie łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki goździków (utłuczonych)
szczypta soli
Sposób przygotowania przepisu:
Piernik staropolski
1.
Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka i podgrzewać stale mieszając aż wszystkie składniki się połączą.
Masę ostudzić i dodać do niej mąkę, jajka, sól, sodę, rozpuszczone w zimnym mleku kakao oraz przyprawy.
Rodzynki muszą być sparzone i osączone.
Ciasto dobrze wyrobić.
Pod koniec wyrabiania dodać bakalie.
Uformować kulę i włożyć ją do szklanego, kamionkowego lub emaliowanego naczynia.
Przykryć folią plastikową a następnie lnianą ściereczką podwójnie złożoną.
Naczynie z ciastem odstawić na 3 tygodnie w chłodne miejsce np. (na oknie,w spiżarni lub piwnicy) ale nie do lodówki.
Po 3 tygodniach:
Blachę wysmarować margaryną i wysypać mąką.
Ciasto wyłożyć warstwą grubości najwyżej 5 cm.ponieważ podczas pieczenia bardzo rośnie.
Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 stopni.
Po upieczeniu i ostudzeniu placek owinąć w ściereczkę i odłożyć na 7-10 dni aż placek zmięknie.
Piernik przekroić na dwie, trzy warstwy i przełożyć powidłami lub masą orzechową i polać polewą czekoladową.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze