Piernik staropolski

4.5 (198 ocen)

Jest to piernik długo dojrzewajacy

Składniki:

  • Składniki:

    500 g miodu (może być sztuczny)
    2 niepełne szklanki cukru
    250 g margaryny lub smalcu
    1 kg i 1 szkl mąki tortowej
    3 jaja
    3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 szkl mleka
    1 szkl posiekanych orzechów włoskich lub mieszanych
    1/2 szkl skórki pomarańczowej w cukrze
    1/2 szkl rodzynek
    1 czubata łyżka ciemnego kakao
    2 płaskie łyżeczki cynamonu
    2 płaskie łyżeczki imbiru
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki goździków (utłuczonych)
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka i podgrzewać stale mieszając aż wszystkie składniki się połączą.
    Masę ostudzić i dodać do niej mąkę, jajka, sól, sodę, rozpuszczone w zimnym mleku kakao oraz przyprawy.
    Rodzynki muszą być sparzone i osączone.
    Ciasto dobrze wyrobić.
    Pod koniec wyrabiania dodać bakalie.
    Uformować kulę i włożyć ją do szklanego, kamionkowego lub emaliowanego naczynia.
    Przykryć folią plastikową a następnie lnianą ściereczką podwójnie złożoną.
    Naczynie z ciastem odstawić na 3 tygodnie w chłodne miejsce np. (na oknie,w spiżarni lub piwnicy) ale nie do lodówki.
    Po 3 tygodniach:
    Blachę wysmarować margaryną i wysypać mąką.
    Ciasto wyłożyć warstwą grubości najwyżej 5 cm.ponieważ podczas pieczenia bardzo rośnie.
    Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 stopni.
    Po upieczeniu i ostudzeniu placek owinąć w ściereczkę i odłożyć na 7-10 dni aż placek zmięknie.
    Piernik przekroić na dwie, trzy warstwy i przełożyć powidłami lub masą orzechową i polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować